Californië heeft Uber, Lyft en andere bedrijven uit de zogeheten 'gig economy', waarbij werknemers zich bij een bedrijf aanmelden maar per opdracht betaald krijgen, al langer in het vizier. De staat nam een wet aan waardoor iedereen die werkt binnen de normale bedrijfsvoering bij een bedrijf een werknemer is. De rechter oordeelde dat Uber en Lyft die wet hebben overtreden.

'Minder werk, duurdere ritten'

De uitspraak betekent dat alle chauffeurs voor de twee platformen nu recht hebben op overuren, een ziektekostenverzekering en andere dure arbeidsvoorwaarden. Uber en Lyft hoeven de komende tien dagen nog niets te veranderen en kunnen in die periode beroep aantekenen.

De twee taxi-diensten hebben eerder gezegd dat tienduizenden chauffeurs zonder werk zouden komen te zitten als de rechter in hun nadeel zou beslissen. Een ritje in San Francisco zou dertig procent duurder worden, berekende Uber. In dunner bevolkte delen van Californië zou de prijs meer dan verdubbelen.

Californië heeft Uber, Lyft en andere bedrijven uit de zogeheten 'gig economy', waarbij werknemers zich bij een bedrijf aanmelden maar per opdracht betaald krijgen, al langer in het vizier. De staat nam een wet aan waardoor iedereen die werkt binnen de normale bedrijfsvoering bij een bedrijf een werknemer is. De rechter oordeelde dat Uber en Lyft die wet hebben overtreden.De uitspraak betekent dat alle chauffeurs voor de twee platformen nu recht hebben op overuren, een ziektekostenverzekering en andere dure arbeidsvoorwaarden. Uber en Lyft hoeven de komende tien dagen nog niets te veranderen en kunnen in die periode beroep aantekenen. De twee taxi-diensten hebben eerder gezegd dat tienduizenden chauffeurs zonder werk zouden komen te zitten als de rechter in hun nadeel zou beslissen. Een ritje in San Francisco zou dertig procent duurder worden, berekende Uber. In dunner bevolkte delen van Californië zou de prijs meer dan verdubbelen.