Rechter verlengt verbod op publicatie 3D-wapens

De Liberator, hier in handen van software-ingenieur Travis Lerol, was in 2013 het eerste handvuurwapen dat je volledig zelf kon printen met de hulp van een CAD-file die toen op het internet circuleerde. © AFP

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat het tijdelijke verbod op onlinepublicatie van blauwdrukken voor 3D geprinte handvuurwapens wordt verlengd. De rechter bepaalde dat de ban aanhoudt, totdat een definitieve uitspraak in de zaak is gedaan.

Eind juli stelde een rechter het verbod – dat dinsdag zou aflopen – in. Dat gebeurde enkele uren voordat blauwdrukken online zouden komen via het bedrijf Defense Distributed, dat voor de publicatie een schikking had getroffen met de Amerikaanse regering. Dit Texaans wapenbedrijf kwam al in 2013 met de Liberator, het eerste 3D-geprinte handvuurwapen, en zette het ontwerp ervan online.

Negentien staten zijn naar de rechter gestapt. Die zijn van mening dat onherstelbare schade wordt aangericht als de ontwerpen van dergelijke wapens online worden gezet.

Het bedrijf beroept zich op Amerikaanse grondrechten als vrijheid van meningsuiting en het bezit van wapens. Maar volgens de rechter vallen die argumenten in het niet bij de zorgen van de staten. Ook is volgens de rechter onvoldoende beargumenteerd waarom de regering een schikking heeft getroffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content