Hackers en cybercriminelen hebben in 2009 met 25 miljoen een recordaantal malwarevarianten op de Belgische surfers afgezonden. Dat uit het jaarrapport van internetbeveiliger Panda Security.

Panda detecteerde afgelopen jaar meer malwarevarianten dan in de twintig jaar voordien samen (15 miljoen). "Zowel nieuwe malware als oude bekenden waren populair in 2009", luidt het. "Sociale netwerken en SEO (een techniek om surfers via een zoekrobot naar geïnfecteerde websites te sturen) waren de voornaamste kanalen om malware te verspreiden."

De "Panda Security database" bestaat nu uit veertig miljoen malwaresoorten. Dagelijks komen er daar zo'n 55.000 stuks bij. "De belangrijkste verklaring voor de groei zijn de winstgevende bedrijfsmodellen die door cybercriminelen zijn ontwikkeld", luidt het in een persmededeling.

Verder zegt Panda Security dat vorig jaar 92 procent van alle e-mails geïdentificeerd werd als spam. "Om de ontvanger te verleiden een e-mail te openen, werden actuele onderwerpen en shockerende nieuwsfeiten gebruikt. Voorbeelden zijn schandalen, de dood van beroemdheden en de Mexicaanse griep. Die tendens werd ook waargenomen bij SEO-aanvallen. Ook het aantal aanvallen in de vorm van nieuwsberichten met een politieke boodschap nam het afgelopen jaar toe."

Het internetbeveiligingsbedrijf verwacht voor 2010 onder meer dat Mac-gebruikers een "potentieel nieuw doelwit" zullen zijn door de toenemende populariteit van het besturingssysteem. Net zoals vorig jaar voorspelt Panda Security dat "mobiele virussen" - lees: voor mobiele telefoons - niet zullen doorbreken.

Bron: Belga

Hackers en cybercriminelen hebben in 2009 met 25 miljoen een recordaantal malwarevarianten op de Belgische surfers afgezonden. Dat uit het jaarrapport van internetbeveiliger Panda Security. Panda detecteerde afgelopen jaar meer malwarevarianten dan in de twintig jaar voordien samen (15 miljoen). "Zowel nieuwe malware als oude bekenden waren populair in 2009", luidt het. "Sociale netwerken en SEO (een techniek om surfers via een zoekrobot naar geïnfecteerde websites te sturen) waren de voornaamste kanalen om malware te verspreiden." De "Panda Security database" bestaat nu uit veertig miljoen malwaresoorten. Dagelijks komen er daar zo'n 55.000 stuks bij. "De belangrijkste verklaring voor de groei zijn de winstgevende bedrijfsmodellen die door cybercriminelen zijn ontwikkeld", luidt het in een persmededeling. Verder zegt Panda Security dat vorig jaar 92 procent van alle e-mails geïdentificeerd werd als spam. "Om de ontvanger te verleiden een e-mail te openen, werden actuele onderwerpen en shockerende nieuwsfeiten gebruikt. Voorbeelden zijn schandalen, de dood van beroemdheden en de Mexicaanse griep. Die tendens werd ook waargenomen bij SEO-aanvallen. Ook het aantal aanvallen in de vorm van nieuwsberichten met een politieke boodschap nam het afgelopen jaar toe." Het internetbeveiligingsbedrijf verwacht voor 2010 onder meer dat Mac-gebruikers een "potentieel nieuw doelwit" zullen zijn door de toenemende populariteit van het besturingssysteem. Net zoals vorig jaar voorspelt Panda Security dat "mobiele virussen" - lees: voor mobiele telefoons - niet zullen doorbreken. Bron: Belga