Recordboete Apple door drie gedeeld in Frankrijk

© Apple

Rechters in Parijs hebben een kartelboete voor de Amerikaanse techgigant Apple fors verlaagd, tot een derde van het originele bedrag. Het bedrijf achter de iPhone hoeft nu nog maar 371,6 miljoen euro te betalen, in plaats van de eerder opgelegde recordboete van 1,1 miljard euro.

De Autorité de la Concurrence, de Franse marktwaakhond, had de boete in 2020 opgelegd omdat Apple een groothandelsonderneming die iPads verkocht buitenspel zou hebben gezet ten voordele van andere verdelers. Het ging om de hoogste boete die de toezichthouder ooit had opgelegd. Apple ging in beroep en beschuldigde de mededingingsautoriteit van politieke motieven achter de megaboete.

Een woordvoerder van het gerechtshof in Parijs meldde de verlaging van de boete met 728 miljoen euro, maar kon nog geen details geven over de argumentatie van de rechters. De Franse marktwaakhond bekijkt of hij in beroep gaat. Om handhavend op te kunnen treden tegen bedrijven met het kaliber van Apple is het volgens een woordvoerder van de toezichthouder belangrijk om ‘het afschrikwekkende karakter van onze boetes te garanderen’.

Partner Content