De openheid van Java staat al jaren ter discussie. Bedenker Sun Microsystems claimt dat de platformonafhankelijke programmeertaal annex platform open is, critici spreken dat tegen. Voor Linux-leverancier Red Hat is het nu alvast open genoeg.

Red Hat steunt het open Java-project van Sun Microsystems. De twee bedrijven hebben een overeenkomst gesloten om samen Java-software te ontwikkelen voor de Linux-distributie van Red Hat. De opensourceleverancier krijgt volledige toegang tot de broncode van zowel de OpenJDK (Java Development Kit) als Technology Compatibility Kit (TCK) van Java Standard Edition versie 6.

Als tegenprestatie deelt Red Hat zijn eigen Java-ontwikkelwerk, in het bijzonder de IcedTea-implementatie, met Sun en de Java-gemeenschap. De twee ict-bedrijven stellen dat dat een aanzienlijke verbetering belooft voor het prestatieniveau van Java-applicaties. Red Hat heeft daar veel bij te winnen, vooral voor zijn vorig jaar gekochte Java-middleware JBoss. Die softwareleverancier had al hechte banden met Sun, maar dan vooral voor de Enterprise Edition van Java.

In samenwerking met Computable

De openheid van Java staat al jaren ter discussie. Bedenker Sun Microsystems claimt dat de platformonafhankelijke programmeertaal annex platform open is, critici spreken dat tegen. Voor Linux-leverancier Red Hat is het nu alvast open genoeg. Red Hat steunt het open Java-project van Sun Microsystems. De twee bedrijven hebben een overeenkomst gesloten om samen Java-software te ontwikkelen voor de Linux-distributie van Red Hat. De opensourceleverancier krijgt volledige toegang tot de broncode van zowel de OpenJDK (Java Development Kit) als Technology Compatibility Kit (TCK) van Java Standard Edition versie 6. Als tegenprestatie deelt Red Hat zijn eigen Java-ontwikkelwerk, in het bijzonder de IcedTea-implementatie, met Sun en de Java-gemeenschap. De twee ict-bedrijven stellen dat dat een aanzienlijke verbetering belooft voor het prestatieniveau van Java-applicaties. Red Hat heeft daar veel bij te winnen, vooral voor zijn vorig jaar gekochte Java-middleware JBoss. Die softwareleverancier had al hechte banden met Sun, maar dan vooral voor de Enterprise Edition van Java. In samenwerking met Computable