ChronoZoom is een ambitieus open source-project dat de hele geschiedenis van de big bang tot vandaag in beeld wil brengen aan de hand van een zoombare tijdlijn.

ChronoZoom is een initiatief van de universiteit van Californië in Berkeley, dat voor het open source-project samenwerkt met de universiteit van Moskou en Microsoft Research. De tijdlijn visualiseert de Big History, een nieuwe kijk op de geschiedenis die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ontwikkeld om gebeurtenissen in een breder perspectief te plaatsen. Deze historiografische richting bespreekt de geschiedenis vanaf de oerknal tot nu en verenigt daarbij diverse wetenschappelijke disciplines.

ChronoZoom presenteert de geschiedenis als een tijdlijn van bijna 14 biljoen jaar waarop je kan in- en uitzoomen. Ze wordt verteld aan de hand van diverse mediabestanden, zoals artikels, foto's, video's en animaties. Ook kun je kiezen voor een Tour waarbij een gids je meeneemt naar een specifieke periode om je er meer over te vertellen. Voorlopig is dit onderdeel nog beperkt, maar vermits ChronoZoom een open source-project is, zou het bijvoorbeeld op termijn voor leraren mogelijk zijn een eigen tour samen te stellen voor gebruik in een klaslokaal.

Een nieuwe versie van ChronoZoom werd in maart 2012 gelanceerd in een bèta-versie. Om ChronoZoom 2.0 te gebruiken is wel een browser nodig die HTML5 ondersteunt. De bedoeling is dat de informatie in de historische tijdlijn voortdurend wordt uitgebreid. ChronoZoom kan zo uitgroeien tot een bron waar je terecht kunt voor de "geschiedenis van alles".

ChronoZoom is een ambitieus open source-project dat de hele geschiedenis van de big bang tot vandaag in beeld wil brengen aan de hand van een zoombare tijdlijn. ChronoZoom is een initiatief van de universiteit van Californië in Berkeley, dat voor het open source-project samenwerkt met de universiteit van Moskou en Microsoft Research. De tijdlijn visualiseert de Big History, een nieuwe kijk op de geschiedenis die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ontwikkeld om gebeurtenissen in een breder perspectief te plaatsen. Deze historiografische richting bespreekt de geschiedenis vanaf de oerknal tot nu en verenigt daarbij diverse wetenschappelijke disciplines. ChronoZoom presenteert de geschiedenis als een tijdlijn van bijna 14 biljoen jaar waarop je kan in- en uitzoomen. Ze wordt verteld aan de hand van diverse mediabestanden, zoals artikels, foto's, video's en animaties. Ook kun je kiezen voor een Tour waarbij een gids je meeneemt naar een specifieke periode om je er meer over te vertellen. Voorlopig is dit onderdeel nog beperkt, maar vermits ChronoZoom een open source-project is, zou het bijvoorbeeld op termijn voor leraren mogelijk zijn een eigen tour samen te stellen voor gebruik in een klaslokaal. Een nieuwe versie van ChronoZoom werd in maart 2012 gelanceerd in een bèta-versie. Om ChronoZoom 2.0 te gebruiken is wel een browser nodig die HTML5 ondersteunt. De bedoeling is dat de informatie in de historische tijdlijn voortdurend wordt uitgebreid. ChronoZoom kan zo uitgroeien tot een bron waar je terecht kunt voor de "geschiedenis van alles".