Replica antieke Stradivarius-viool klinkt als echte

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft een bijna exacte kopie gebouwd van een antieke Stradivarius-viool met behulp van een CAT-scanner.

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft een bijna exacte kopie gebouwd van een antieke Stradivarius-viool met behulp van een CAT-scanner.

Radioloog Steven Sirr gebruikte een CAT (Computed Axial Tomography)-scanner op een 307-jaar oud instrument om de geheimen ervan te onthullen. Hij zag een hoop details die hij niet kon duiden en bezorgde de CT-scan aan een bevriende vioolbouwer. Samen maakten ze nog meer scans van oude instrumenten.

De scans toonden wormgaten, kleine barsten, het kromtrekken en andere beschadigingen die mede verantwoordelijk zijn voor het unieke geluid van de instrumenten. Uiteindelijk leenden ze van de Library of Congress een Stradivarius uit 1704, een exemplaar dat nog een origineel etiket van de beroemde Italiaanse vioolbouwer aan de binnenkant heeft.

Door de viool te scannen bepaalden ze onder meer de dichtheid van het hout, iets wat anders enkel mogelijk was geweest door de kostbare viool te ontmantelen. Met de data, die met de scans werden verzameld, bouwden ze een “bijna exacte kopie”. Een CNC (computer numerical control)-machine sneed de diverse vioolonderdelen, die vervolgens met de hand werden geassembleerd en gevernist.

Er werden tot nu toe drie modellen gemaakt en volgens Steven Sirr klinken deze ‘replica’s’ verbazingwekkend gelijkaardig in geluidskwaliteit als het originele instrument. Met de techniek zouden musici ‘klassieke’ instrumenten kunnen bespelen, die door hun zeldzaamheid inmiddels onbetaalbaar zijn geworden. Dit jaar nog werd een Stradivarius-viool verkocht voor een recordbedrag van 11 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content