De 56-jarige Amerikaan Richard Clemmer moet de Nederlandse chipbouwer NXP opnieuw op het droge trekken. Clemmer volgt de Nederlander Frans Van Houtten op die het bedrijf na vier jaar verlaat.

Richard Clemmer heeft heel wat ervaring met de industrie van halfgeleiders. Hij werkte acht jaar voor Texas Instruments, eerst als senior vice president, later als financieel verantwoordelijke. In 2005 werd hij ceo van Agere Systems, de spin-out van Lucent die zich ook al toelegde op de aanmaak van chips. Clemmer liet Agere fuseren met LSI, samen goed voor 8 miljard dollar. Hij is tevens lid van de raad van bestuur van NCR en is senior advisor bij venturecapitalist KKR.

De halfgeleidersindustrie gaat door een woelige periode. De omzet daalt sterk, waardoor ook NXP in september 4.500 ontslagen aankondigde. In Nederland gingen er 1.300 banen voor de bijl.

De 56-jarige Amerikaan Richard Clemmer moet de Nederlandse chipbouwer NXP opnieuw op het droge trekken. Clemmer volgt de Nederlander Frans Van Houtten op die het bedrijf na vier jaar verlaat. Richard Clemmer heeft heel wat ervaring met de industrie van halfgeleiders. Hij werkte acht jaar voor Texas Instruments, eerst als senior vice president, later als financieel verantwoordelijke. In 2005 werd hij ceo van Agere Systems, de spin-out van Lucent die zich ook al toelegde op de aanmaak van chips. Clemmer liet Agere fuseren met LSI, samen goed voor 8 miljard dollar. Hij is tevens lid van de raad van bestuur van NCR en is senior advisor bij venturecapitalist KKR. De halfgeleidersindustrie gaat door een woelige periode. De omzet daalt sterk, waardoor ook NXP in september 4.500 ontslagen aankondigde. In Nederland gingen er 1.300 banen voor de bijl.