Waterwegen en Zeekanaal NV, de instelling die de rivieren in het westen en centrum van het land beheert, heeft in Evergem de nieuwe River Information Services (RIS) geopend.

Verschillende nieuwe informatiediensten en technologische toepassingen moeten het verkeers- en vervoersproces op de Vlaamse en Europese binnenwateren optimaliseren. "Europa heeft gekozen om in de binnenvaart een automatisch identificatiesysteem te implementeren. Dat biedt zowel voor de waterbeheerders als voor de schippers verschillende voordelen", aldus gedelegeerd bestuurder Leo Clinckers van Waterwegen en Zeekanaal.

"Niet alleen worden schepen die op onze rivieren varen, automatisch geïdentificeerd, de informatie wordt ook overgedragen aan havens of andere waterbeheerders. Daarnaast wordt in 23 Europese talen met schippers gecommuniceerd via een nieuwe portaalsite en kunnen schippers gebruik maken van digitale vaarkaarten met verschillende informatieniveaus."

De diensten van het RIS zijn de klok rond bemand in een gloednieuw gebouw in de vorm van een boot aan de sluis in Evergem (Oost-Vlaanderen).

Waterwegen en Zeekanaal kan met het vernieuwde RIS continu sluizen, ondersteunen of waterstanden en debieten in de gaten houden. Daarnaast er is een meldpunt voor verontreinigingen en calamiteiten, dat via een geavanceerde informaticatool bij elk incident onmiddellijk de juiste personen waarschuwt.

Bron: Belga

Waterwegen en Zeekanaal NV, de instelling die de rivieren in het westen en centrum van het land beheert, heeft in Evergem de nieuwe River Information Services (RIS) geopend. Verschillende nieuwe informatiediensten en technologische toepassingen moeten het verkeers- en vervoersproces op de Vlaamse en Europese binnenwateren optimaliseren. "Europa heeft gekozen om in de binnenvaart een automatisch identificatiesysteem te implementeren. Dat biedt zowel voor de waterbeheerders als voor de schippers verschillende voordelen", aldus gedelegeerd bestuurder Leo Clinckers van Waterwegen en Zeekanaal. "Niet alleen worden schepen die op onze rivieren varen, automatisch geïdentificeerd, de informatie wordt ook overgedragen aan havens of andere waterbeheerders. Daarnaast wordt in 23 Europese talen met schippers gecommuniceerd via een nieuwe portaalsite en kunnen schippers gebruik maken van digitale vaarkaarten met verschillende informatieniveaus." De diensten van het RIS zijn de klok rond bemand in een gloednieuw gebouw in de vorm van een boot aan de sluis in Evergem (Oost-Vlaanderen). Waterwegen en Zeekanaal kan met het vernieuwde RIS continu sluizen, ondersteunen of waterstanden en debieten in de gaten houden. Daarnaast er is een meldpunt voor verontreinigingen en calamiteiten, dat via een geavanceerde informaticatool bij elk incident onmiddellijk de juiste personen waarschuwt. Bron: Belga