Of het nu een stroompanne aan Vlaamse kant was of een faxprobleem aan Waalse zijde: dat er een communicatieprobleem heerst tussen de Waalse en de Vlaamse ambtenaren is een feit. Pas een week na de feiten wordt de belangrijkste vraag gesteld: waarom nog een fax gebruiken voor dringende zaken?

Nog even de feiten op een rijtje: op kerstavond valt het nieuws binnen dat er "serieuze overschrijdingen" van de norm voor zink vastgesteld waren in de Dender in het Oost-Vlaamse Overboelaere en Geraardsbergen. De vervuiling vond blijkbaar vorige week maandag plaats in Aat, waar restafval van het chemiebedrijf Floridienne Chimie in de Dender terechtkwam.

In Vlaanderen, bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), werd de vraag gesteld waarom ze niet tijdig op de hoogte gebracht werden van die vervuiling. Volgens de Waalse minister van Leefmilieu Philippe Henry (Ecolo) was er langs Vlaamse kant een stroompanne toen het Waalse Agentschap voor Preventie en Veiligheid maandagmiddag een fax naar Vlaanderen probeerde te sturen over de zinkverontreiniging van de Dender langs Waalse kant.

Het verhaal over de stroompanne werd dit weekend aan Vlaamse kant stevig bijgestuurd. "De waarheid is dat Waalse ambtenaren geen 09-nummers kunnen bellen, om op die manier het telefoneren naar 0900-betaalnummers onmogelijk te maken. Daardoor kunnen ze ook niet bellen naar nummers in de telefoonzone 09. En het Rivier Informatie Systeem (RIS), dat hun waarschuwing moest ontvangen, ligt nu net in het Oost-Vlaamse Evergem in die 09-zone." Dat er een stroompanne was, klopt wel, maar dat zou op een ander moment geweest zijn dan toen er een fax werd gestuurd. Nog volgens bronnen bij de VMM is het ongehoord dat men langs Waalse kant na het plegen van enkele telefoontjes en het proberen te versturen van een fax geen andere initiatieven heeft genomen toen bleek dat niemand kon worden bereikt.

Waarop Philippe Henry reageerde dat Waalse ambtenaren van het bevoegde Agence de Prévention et Sécurité (APS) wel degelijk kunnen bellen naar telefoonnummers die beginnen met 09. De stelling dat de ambtenaren geen toegang hebben tot 09- en 0900-nummers was volgens hem "volledig verzonnen".

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege verklaart vandaag in verschillende kranten dat ze die eindeloze discussie wil afsluiten. Zij en haar Waalse collega willend dat de communicatie met de buren voortaan probleemloos verloopt. Waarop de tot dusver verstandigste uitspraak in dit hele debat volgt: "We moeten tot een eigentijdse regeling komen waarbij er niet meer per fax, maar via de gsm wordt gecommuniceerd. We moeten nu zo snel mogelijk samenzitten met Wallonië en Brussel om waterdichte afspraken te maken." Na de kerstvakantie volgt er overleg tussen de drie gewesten. Ondertussen is er een evaluatie van de communicatieprocedure aan de gang.

Of het nu een stroompanne aan Vlaamse kant was of een faxprobleem aan Waalse zijde: dat er een communicatieprobleem heerst tussen de Waalse en de Vlaamse ambtenaren is een feit. Pas een week na de feiten wordt de belangrijkste vraag gesteld: waarom nog een fax gebruiken voor dringende zaken? Nog even de feiten op een rijtje: op kerstavond valt het nieuws binnen dat er "serieuze overschrijdingen" van de norm voor zink vastgesteld waren in de Dender in het Oost-Vlaamse Overboelaere en Geraardsbergen. De vervuiling vond blijkbaar vorige week maandag plaats in Aat, waar restafval van het chemiebedrijf Floridienne Chimie in de Dender terechtkwam. In Vlaanderen, bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), werd de vraag gesteld waarom ze niet tijdig op de hoogte gebracht werden van die vervuiling. Volgens de Waalse minister van Leefmilieu Philippe Henry (Ecolo) was er langs Vlaamse kant een stroompanne toen het Waalse Agentschap voor Preventie en Veiligheid maandagmiddag een fax naar Vlaanderen probeerde te sturen over de zinkverontreiniging van de Dender langs Waalse kant. Het verhaal over de stroompanne werd dit weekend aan Vlaamse kant stevig bijgestuurd. "De waarheid is dat Waalse ambtenaren geen 09-nummers kunnen bellen, om op die manier het telefoneren naar 0900-betaalnummers onmogelijk te maken. Daardoor kunnen ze ook niet bellen naar nummers in de telefoonzone 09. En het Rivier Informatie Systeem (RIS), dat hun waarschuwing moest ontvangen, ligt nu net in het Oost-Vlaamse Evergem in die 09-zone." Dat er een stroompanne was, klopt wel, maar dat zou op een ander moment geweest zijn dan toen er een fax werd gestuurd. Nog volgens bronnen bij de VMM is het ongehoord dat men langs Waalse kant na het plegen van enkele telefoontjes en het proberen te versturen van een fax geen andere initiatieven heeft genomen toen bleek dat niemand kon worden bereikt. Waarop Philippe Henry reageerde dat Waalse ambtenaren van het bevoegde Agence de Prévention et Sécurité (APS) wel degelijk kunnen bellen naar telefoonnummers die beginnen met 09. De stelling dat de ambtenaren geen toegang hebben tot 09- en 0900-nummers was volgens hem "volledig verzonnen". Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege verklaart vandaag in verschillende kranten dat ze die eindeloze discussie wil afsluiten. Zij en haar Waalse collega willend dat de communicatie met de buren voortaan probleemloos verloopt. Waarop de tot dusver verstandigste uitspraak in dit hele debat volgt: "We moeten tot een eigentijdse regeling komen waarbij er niet meer per fax, maar via de gsm wordt gecommuniceerd. We moeten nu zo snel mogelijk samenzitten met Wallonië en Brussel om waterdichte afspraken te maken." Na de kerstvakantie volgt er overleg tussen de drie gewesten. Ondertussen is er een evaluatie van de communicatieprocedure aan de gang.