Een robot die zelfbewust wordt, het lijkt niet langer toekomstmuziek. Dat moet tenminste blijken uit een experiment waarin een robot zichzelf voor de eerste keer in een spiegel bewondert.

In sciencefictionfilms wordt het scenario vaak gebruikt: robots die een bewustzijn ontwikkelen. Dat loopt niet altijd goed af voor de mensheid. Bij het Spaanse bedrijf TheCorpora, dat zich specialiseert in robotica, malen ze er niet om. Ze plaatsten hun robot Qbo, die voorwerpen en gezichten kan herkennen, voor een spiegel om te zien of hij ook kon leren zichzelf te herkennen.

Qbo is een open source project. De robot is onder meer uitgerust met programma's voor stereoscopisch zicht en het herkennen van voorwerpen en gezichten. Met een eenvoudig experiment was de robot in staat op commando van een ingenieur zichzelf te herkennen door gebruik te maken van de "Object Recognition" en "Face Recognition" modus.

Dit was slechts een eerste stap, want bij TheCorpora werken ze aan volgend experiment. Zo moet Qbo zichzelf kunnen herkennen in een spiegel zonder de hulp van een menselijke gids. En in een volgende stap willen ze uitzoeken wat er gebeurt als Qbo geconfronteerd wordt met een andere Qbo.

Een robot die zelfbewust wordt, het lijkt niet langer toekomstmuziek. Dat moet tenminste blijken uit een experiment waarin een robot zichzelf voor de eerste keer in een spiegel bewondert. In sciencefictionfilms wordt het scenario vaak gebruikt: robots die een bewustzijn ontwikkelen. Dat loopt niet altijd goed af voor de mensheid. Bij het Spaanse bedrijf TheCorpora, dat zich specialiseert in robotica, malen ze er niet om. Ze plaatsten hun robot Qbo, die voorwerpen en gezichten kan herkennen, voor een spiegel om te zien of hij ook kon leren zichzelf te herkennen. Qbo is een open source project. De robot is onder meer uitgerust met programma's voor stereoscopisch zicht en het herkennen van voorwerpen en gezichten. Met een eenvoudig experiment was de robot in staat op commando van een ingenieur zichzelf te herkennen door gebruik te maken van de "Object Recognition" en "Face Recognition" modus. Dit was slechts een eerste stap, want bij TheCorpora werken ze aan volgend experiment. Zo moet Qbo zichzelf kunnen herkennen in een spiegel zonder de hulp van een menselijke gids. En in een volgende stap willen ze uitzoeken wat er gebeurt als Qbo geconfronteerd wordt met een andere Qbo.