De Amerikaanse robotjeep Curiosity is vanochtend met succes op Mars geland, zo deelde de NASA mee vanuit het controlecentrum in Pasadena, in de Amerikaanse staat Californië.

De landing vond plaats om 07.31 uur Belgische tijd in de Galekrater op de Rode Planeet. De robotwagen moet twee jaar lang op Mars speuren naar sporen van leven.

De landing duurde zeven delicate en spannende minuten lang en verliep uiteindelijk volledig volgens plan. In tegenstelling tot de landing van vroegere robots zoals de Spirit en Opportunity, kwamen er dit keer geen luchtkussens aan te pas, maar wel een valscherm, stuurraketjes en een kraan.

Net na de landing brak in het controlecentrum van de NASA een luid applaus en gejuich los. Slechts enkele minuten later liepen al de eerste foto's van de Curiosity op Mars binnen.

De Curiosity was acht maanden onderweg. De missie op de planeet zelf duurt twee jaar. De zeswielige jeep ter grootte van een kleine auto beschikt over een gesofisticeerd systeem voor de analyse van stenen en de bodem van Mars, in de zoektocht naar tekenen van leven op onze buurplaneet. Het is meteen de duurste Marsjeep van de NASA ooit.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de landing van de Curiosity op Mars intussen een "historisch moment" genoemd en een "grote stap vooruit in de ruimteverkenning".

Bron: Belga

De Amerikaanse robotjeep Curiosity is vanochtend met succes op Mars geland, zo deelde de NASA mee vanuit het controlecentrum in Pasadena, in de Amerikaanse staat Californië. De landing vond plaats om 07.31 uur Belgische tijd in de Galekrater op de Rode Planeet. De robotwagen moet twee jaar lang op Mars speuren naar sporen van leven. De landing duurde zeven delicate en spannende minuten lang en verliep uiteindelijk volledig volgens plan. In tegenstelling tot de landing van vroegere robots zoals de Spirit en Opportunity, kwamen er dit keer geen luchtkussens aan te pas, maar wel een valscherm, stuurraketjes en een kraan. Net na de landing brak in het controlecentrum van de NASA een luid applaus en gejuich los. Slechts enkele minuten later liepen al de eerste foto's van de Curiosity op Mars binnen. De Curiosity was acht maanden onderweg. De missie op de planeet zelf duurt twee jaar. De zeswielige jeep ter grootte van een kleine auto beschikt over een gesofisticeerd systeem voor de analyse van stenen en de bodem van Mars, in de zoektocht naar tekenen van leven op onze buurplaneet. Het is meteen de duurste Marsjeep van de NASA ooit. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de landing van de Curiosity op Mars intussen een "historisch moment" genoemd en een "grote stap vooruit in de ruimteverkenning". Bron: Belga