Robots nemen vandaag al onze jobs over

De robot ECCE van het Franse The Robot Studio. © Deutsche Messe/AG
Pieterjan Van Leemputten

Dat sommige jobs op termijn verdwijnen staat vast, maar die shift is vandaag al begonnen. Automatisering en delokalisatie zorgen er voor dat bepaalde profielen vandaag al minder in trek zijn.

ING onderzoekt de verschuivingen in de arbeidsmarkt tussen 2011 en 2015. Er kwam in die periode 0,9 procent werkgelegenheid bij. Maar die groei is er niet voor alle jobs. Zo daalt het aantal jobs voor administratief personeel met 19,8 procent. Voor technici en verwante beroepen is dat 8,8 procentent. De grootste groei is er bij managers (16,3 procent) en intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen (13,6 procent).

De reden ligt enerzijds bij delokalisatie naar opkomende landen. Maar ook automatisering door computers en robots is een van de redenen. ING waarschuwt er voor dat vooral routinetaken die duidelijk op te delen zijn een grote kans lopen om te worden overgenomen door machines. Ook cognitieve opdrachten kunnen door big data analyse, waarbij computers zelf kunnen leren, komen in het gevaar.

Aan de andere zijde zijn er complexe, niet-routineuze onontwarbare taken die veel creativiteit of menselijke interactie vereisten. Die blijven volgens ING voorlopig buiten schot. Ook de jobcategorie die de machines moet bedienen of onderhouden, vandaag goed voor 119.000 jobs in ons land, kunnen mogelijk groeien net omdat er meer machines te onderhouden zijn.

Op donderdag 28 april organiseert Data News de jobbeurs MatchIT. Daar organiseren we onder meer een debat over robots op de werkvloer. Wil je er gratis bij zijn? Registreer je nu!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content