Na de bekendmaking van de Finse gsm-fabrikant Nokia dat die zijn fabriek in Roemenië na drie jaar opnieuw gaat sluiten, wil Roemenië de steun terug die het land Nokia toekende. Het gaat om minstens een deel van de 20 miljoen euro waarmee Nokia destijds van het Duitse Bochum naar Roemenië gelokt werd.

De lokale en nationale autoriteiten in Roemenië hebben miljoenen gepompt in de inrichting van de noodzakelijke infrastructuur voor de Nokia-fabriek. Die staat immers op voormalige akkers, waar destijds geen enkele toegang tot water of elektriciteit was. Daarom zal onderzocht worden in hoeverre Nokia zijn overeenkomst met de Roemeense autoriteiten nagekomen is, en of en zo ja hoeveel geld de Roemeense staat kan terugeisen.

Nokia kondigde donderdag aan 3.500 banen te schrappen in Roemenië, Duitsland en in de Verenigde Staten. Het bedrijf zal zijn vestigingen in Finland, Hongarije en Mexico onder de loep nemen, en verwacht dat nog meer banen zullen moeten sneuvelen vanaf volgend jaar. In april van dit jaar werden al 4.000 jobs geschrapt en 3.000 uitbesteed aan consultinggroep Accenture voor het ontwikkelen van Symbian-software, het huidige besturingssysteem van Nokia. Het jaar voordien moesten 1.800 werkposten verdwijnen.

De reorganisatie maakt deel uit van een strategiewijziging om de kosten terug te dringen. Het herstructureringsplan moet tegen eind 2012 afgerond zijn.

Bron: Belga

Na de bekendmaking van de Finse gsm-fabrikant Nokia dat die zijn fabriek in Roemenië na drie jaar opnieuw gaat sluiten, wil Roemenië de steun terug die het land Nokia toekende. Het gaat om minstens een deel van de 20 miljoen euro waarmee Nokia destijds van het Duitse Bochum naar Roemenië gelokt werd. De lokale en nationale autoriteiten in Roemenië hebben miljoenen gepompt in de inrichting van de noodzakelijke infrastructuur voor de Nokia-fabriek. Die staat immers op voormalige akkers, waar destijds geen enkele toegang tot water of elektriciteit was. Daarom zal onderzocht worden in hoeverre Nokia zijn overeenkomst met de Roemeense autoriteiten nagekomen is, en of en zo ja hoeveel geld de Roemeense staat kan terugeisen. Nokia kondigde donderdag aan 3.500 banen te schrappen in Roemenië, Duitsland en in de Verenigde Staten. Het bedrijf zal zijn vestigingen in Finland, Hongarije en Mexico onder de loep nemen, en verwacht dat nog meer banen zullen moeten sneuvelen vanaf volgend jaar. In april van dit jaar werden al 4.000 jobs geschrapt en 3.000 uitbesteed aan consultinggroep Accenture voor het ontwikkelen van Symbian-software, het huidige besturingssysteem van Nokia. Het jaar voordien moesten 1.800 werkposten verdwijnen. De reorganisatie maakt deel uit van een strategiewijziging om de kosten terug te dringen. Het herstructureringsplan moet tegen eind 2012 afgerond zijn. Bron: Belga