"De eerste roofvogels zijn nu geslaagd voor hun examen en mogen worden ingezet", zegt Dennis Janus van de politie in Nederland zondag. De vogels waar de politie nu mee vliegt, zijn van een particuliere organisatie. Van die vogels maakt de politie gebruik tot de eigen vogels zijn opgeleid. "De politie heeft kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft. Deze eigen kweek kan vanaf volgende zomer op drones gaan jagen. Ook leidt de politie vogelgeleiders op."

Kwaadwillenden kunnen drones bijvoorbeeld gebruiken om de openbare orde te verstoren of ze zelfs gebruiken bij een aanslag. "Denk aan evenementen waar veel mensen op afkomen. Ook bij paleizen, officiële ontvangsten en rond vliegvelden zijn drones niet toegestaan."

Oefening

Criminelen en terroristen kunnen ook drones inzetten. Tijdens een oefening, maandag op een trainingslocatie in Ossendrecht in de provincie Zeeland, wordt een concrete bedreiging van een vip nagebootst. Een roofvogel moet dan een drone onschadelijk maken terwijl beveiligers zich ontfermen over het doelwit.

(ANP/WK)

"De eerste roofvogels zijn nu geslaagd voor hun examen en mogen worden ingezet", zegt Dennis Janus van de politie in Nederland zondag. De vogels waar de politie nu mee vliegt, zijn van een particuliere organisatie. Van die vogels maakt de politie gebruik tot de eigen vogels zijn opgeleid. "De politie heeft kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft. Deze eigen kweek kan vanaf volgende zomer op drones gaan jagen. Ook leidt de politie vogelgeleiders op."Kwaadwillenden kunnen drones bijvoorbeeld gebruiken om de openbare orde te verstoren of ze zelfs gebruiken bij een aanslag. "Denk aan evenementen waar veel mensen op afkomen. Ook bij paleizen, officiële ontvangsten en rond vliegvelden zijn drones niet toegestaan."OefeningCriminelen en terroristen kunnen ook drones inzetten. Tijdens een oefening, maandag op een trainingslocatie in Ossendrecht in de provincie Zeeland, wordt een concrete bedreiging van een vip nagebootst. Een roofvogel moet dan een drone onschadelijk maken terwijl beveiligers zich ontfermen over het doelwit.(ANP/WK)