De RTBF voert als één van de eerste ondernemingen een test uit met het 4G mobiele datanetwerk van Belgacom. Proximus zou tegen begin volgend jaar ook garanties willen aanbieden.

Eén cameramedewerker van de RTBF is uitgerust met een speciale rugzak met een antenne en zes 3G-kaarten, netjes verdeeld over Proximus en Mobistar. "Daardoor kunnen we telkens het beste netwerk kiezen," vertelt Anne Bellemans, verantwoordelijk voor het supportcentrum van de 'Direction Générale des Technologies et Exploitation'.

Zo'n speciale rugzak is niet goedkoop. Bellemans schat het op 15.000 euro. Omdat de Huawei-modems ook '4G-ready' zijn, wordt er nu eveneens geëxperimenteerd met de de LTE-technologie die tot 20 Mbit/s uploadcapaciteit aankan. "Daarmee kan je bijna in real-time video doorzenden", aldus Anne Bellemans. Het grote probleem wordt echter indien meerdere cameraploegen van diverse tv-stations aanwezig zijn. "Tijdens een nieuwsitem zoals de treinramp in Buizingen zouden er meteen capaciteitsproblemen opduiken. Daarom wil Belgacom ook 'service level agreements aanbieden met een minimum bandbreedte garantie", dixit Anne Bellemans. De test loopt zeker door tot eind dit jaar.

De RTBF voert als één van de eerste ondernemingen een test uit met het 4G mobiele datanetwerk van Belgacom. Proximus zou tegen begin volgend jaar ook garanties willen aanbieden. Eén cameramedewerker van de RTBF is uitgerust met een speciale rugzak met een antenne en zes 3G-kaarten, netjes verdeeld over Proximus en Mobistar. "Daardoor kunnen we telkens het beste netwerk kiezen," vertelt Anne Bellemans, verantwoordelijk voor het supportcentrum van de 'Direction Générale des Technologies et Exploitation'. Zo'n speciale rugzak is niet goedkoop. Bellemans schat het op 15.000 euro. Omdat de Huawei-modems ook '4G-ready' zijn, wordt er nu eveneens geëxperimenteerd met de de LTE-technologie die tot 20 Mbit/s uploadcapaciteit aankan. "Daarmee kan je bijna in real-time video doorzenden", aldus Anne Bellemans. Het grote probleem wordt echter indien meerdere cameraploegen van diverse tv-stations aanwezig zijn. "Tijdens een nieuwsitem zoals de treinramp in Buizingen zouden er meteen capaciteitsproblemen opduiken. Daarom wil Belgacom ook 'service level agreements aanbieden met een minimum bandbreedte garantie", dixit Anne Bellemans. De test loopt zeker door tot eind dit jaar.