Terwijl SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, al twee keer mislukte pogingen heeft ondernomen om een raket op aarde te laten landen, lukte het de New Shepard van Blue Origin gisteren wel. Jeff Bezos deelde het nieuws met de wereld via zijn eerste tweet ooit.

Voor het eerst is een ruimtevaartbedrijf erin geslaagd om een raket weer verticaal te landen landen - en dat op minder dan 1,5 meter afstand van waar hij opsteeg. Het is een enorme doorbraak, omdat raketten tot nu toe na gebruik weggegooid konden worden - waardoor er een flinke prijs aan ruimtevaart hangt.

Met de prestatie klopt het bedrijf van Bezos het SpaceX van Elon Musk. Twee landingen van de Falcon 9 mislukten eerder al op een vlot in de oceaan. Maar na Bezos op Twitter te feliciteren zegt Musk niet onder de indruk te zijn, het gaat namelijk om twee totaal verschillende raketten.

De raketten van SpaceX zijn veel krachtiger dan de raket die Blue Origin liet landen. De New Shepard zou ruimtetoerisme kunnen voorzien, maar hij is niet krachtig genoeg om in een baan rond te aarde te komen. De raket van Blue Origin haalde ruim drie keer de snelheid van het geluid, maar om in een baan om de aarde te komen had hij tien keer zo snel moeten gaan.

De raketten van SpaceX bevoorraden al langer het ISS en zijn in staat om in een baan rond de aarde te komen, waarvoor veel meer kracht nodig is. Kortgezegd: de ruimte inkomen is een eitje (New Shepard). Er langer blijven, daar is de échte kracht voor nodig (Falcon 9).

SpaceX voerde in 2012 en 2013 al tests uit met een minder krachtige raket - de Grasshopper - die een maximale hoogte van 744 meter bereikte. Daarmee kon het bedrijf toen wél landen.

Terwijl SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, al twee keer mislukte pogingen heeft ondernomen om een raket op aarde te laten landen, lukte het de New Shepard van Blue Origin gisteren wel. Jeff Bezos deelde het nieuws met de wereld via zijn eerste tweet ooit. Voor het eerst is een ruimtevaartbedrijf erin geslaagd om een raket weer verticaal te landen landen - en dat op minder dan 1,5 meter afstand van waar hij opsteeg. Het is een enorme doorbraak, omdat raketten tot nu toe na gebruik weggegooid konden worden - waardoor er een flinke prijs aan ruimtevaart hangt. Met de prestatie klopt het bedrijf van Bezos het SpaceX van Elon Musk. Twee landingen van de Falcon 9 mislukten eerder al op een vlot in de oceaan. Maar na Bezos op Twitter te feliciteren zegt Musk niet onder de indruk te zijn, het gaat namelijk om twee totaal verschillende raketten.De raketten van SpaceX zijn veel krachtiger dan de raket die Blue Origin liet landen. De New Shepard zou ruimtetoerisme kunnen voorzien, maar hij is niet krachtig genoeg om in een baan rond te aarde te komen. De raket van Blue Origin haalde ruim drie keer de snelheid van het geluid, maar om in een baan om de aarde te komen had hij tien keer zo snel moeten gaan. De raketten van SpaceX bevoorraden al langer het ISS en zijn in staat om in een baan rond de aarde te komen, waarvoor veel meer kracht nodig is. Kortgezegd: de ruimte inkomen is een eitje (New Shepard). Er langer blijven, daar is de échte kracht voor nodig (Falcon 9).SpaceX voerde in 2012 en 2013 al tests uit met een minder krachtige raket - de Grasshopper - die een maximale hoogte van 744 meter bereikte. Daarmee kon het bedrijf toen wél landen.