De James Webb is ontwikkeld door Europa, de Verenigde Staten en Canada. Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro. De telescoop werd op eerste kerstdag gelanceerd en heeft inmiddels bijna 1,5 miljoen kilometer afgelegd door de ruimte.

Maandagavond, rond 20.00 uur onze tijd, wil de vluchtleiding de motoren van de sonde aanzetten. Daarmee verandert zijn koers en komt hij aan bij zijn bestemming. Dat is een stabiele plek in de schaduw van de aarde. Hij verbruikt daar zo min mogelijk energie, heeft vrij zicht op het universum en kan eenvoudig beelden en metingen doorsturen.

Instrumenten koelen en testen

De nieuwe ruimtetelescoop is de opvolger van de beroemde Hubble. De James Webb is ongeveer zo groot als een tennisbaan, met als kern een spiegel van 6,5 meter groot. Die moet het licht uit het heelal opvangen, zodat instrumenten aan boord dat kunnen doorgronden.

Na aankomst moeten de instrumenten aan boord worden gekoeld en getest. In de zomer kan de James Webb waarschijnlijk de eerste metingen verrichten.

De James Webb is ontwikkeld door Europa, de Verenigde Staten en Canada. Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro. De telescoop werd op eerste kerstdag gelanceerd en heeft inmiddels bijna 1,5 miljoen kilometer afgelegd door de ruimte.Maandagavond, rond 20.00 uur onze tijd, wil de vluchtleiding de motoren van de sonde aanzetten. Daarmee verandert zijn koers en komt hij aan bij zijn bestemming. Dat is een stabiele plek in de schaduw van de aarde. Hij verbruikt daar zo min mogelijk energie, heeft vrij zicht op het universum en kan eenvoudig beelden en metingen doorsturen.De nieuwe ruimtetelescoop is de opvolger van de beroemde Hubble. De James Webb is ongeveer zo groot als een tennisbaan, met als kern een spiegel van 6,5 meter groot. Die moet het licht uit het heelal opvangen, zodat instrumenten aan boord dat kunnen doorgronden.Na aankomst moeten de instrumenten aan boord worden gekoeld en getest. In de zomer kan de James Webb waarschijnlijk de eerste metingen verrichten.