Een Russisch opstartbedrijfje, Pirate Pay, heeft een systeem ontwikkeld om het doorsturen van gekopieerd intellectueel eigendom zoals films, over netwerken als BitTorrent te blokkeren, of minstens te bemoeilijken.

Het bedrijfje werd opgericht in 2009 door twee broers, Andrej en Alexej Klimenko, respectievelijk ceo en cto, samen met Dmitri Sjoevajev. Gevestigd in de stad Perm, in Rusland nabij het Oeral-gebergte, ontwikkelde Pirate Pay oorspronkelijk een systeem voor het beheer van netwerkverkeer, tot ze de bijkomende mogelijkheden ervan inzagen voor het aanvechten van piraterij. Concreet steunt het systeem op een mechanisme dat alle systemen die betrokken zijn bij het verspreiden van een bestand een boodschap stuurt, waardoor het ware ip-adres van de betrokken systemen wordt verdoezeld. Op die wijze kan worden verhinderd dat het volledige bestand bij de aanvrager terecht komt.

Het bedrijfje kon ondertussen al rekenen op kapitaalinvesteringen door het Microsoft Seed Financing Fund (100.000 dollar) en het Bortnik Fund (zo'n 34.000 dollar). Bovendien werd het geselecteerd door het Skolkovo Innovation Centre in in Perm, wat nog bijkomende (belastings)voordelen oplevert.

Ondertussen heeft Pirate Pay ook al een eerste groot project aangepakt, door in opdracht van de Walt Disney Studios gedurende een maand na de introductie in de bioscopen de verspreiding van de film 'Visotski, de heer weze geprezen dat ik leef' te bewaken. "Niet alle doelstellingen werden gehaald", aldus Andrej Klimenko, "maar haast 50.000 gebruikers slaagden niet in hun poging tot downloaden." Daartegenover staat wel een kostprijs van 12.000 tot 50.000 dollar. Wat al commentaren heeft uitgelokt of technologieën van Pirate Pay (en anderen voor hen) wel voldoende baten bieden voor de eigenaars van intellectuele eigendom.

Een Russisch opstartbedrijfje, Pirate Pay, heeft een systeem ontwikkeld om het doorsturen van gekopieerd intellectueel eigendom zoals films, over netwerken als BitTorrent te blokkeren, of minstens te bemoeilijken. Het bedrijfje werd opgericht in 2009 door twee broers, Andrej en Alexej Klimenko, respectievelijk ceo en cto, samen met Dmitri Sjoevajev. Gevestigd in de stad Perm, in Rusland nabij het Oeral-gebergte, ontwikkelde Pirate Pay oorspronkelijk een systeem voor het beheer van netwerkverkeer, tot ze de bijkomende mogelijkheden ervan inzagen voor het aanvechten van piraterij. Concreet steunt het systeem op een mechanisme dat alle systemen die betrokken zijn bij het verspreiden van een bestand een boodschap stuurt, waardoor het ware ip-adres van de betrokken systemen wordt verdoezeld. Op die wijze kan worden verhinderd dat het volledige bestand bij de aanvrager terecht komt. Het bedrijfje kon ondertussen al rekenen op kapitaalinvesteringen door het Microsoft Seed Financing Fund (100.000 dollar) en het Bortnik Fund (zo'n 34.000 dollar). Bovendien werd het geselecteerd door het Skolkovo Innovation Centre in in Perm, wat nog bijkomende (belastings)voordelen oplevert. Ondertussen heeft Pirate Pay ook al een eerste groot project aangepakt, door in opdracht van de Walt Disney Studios gedurende een maand na de introductie in de bioscopen de verspreiding van de film 'Visotski, de heer weze geprezen dat ik leef' te bewaken. "Niet alle doelstellingen werden gehaald", aldus Andrej Klimenko, "maar haast 50.000 gebruikers slaagden niet in hun poging tot downloaden." Daartegenover staat wel een kostprijs van 12.000 tot 50.000 dollar. Wat al commentaren heeft uitgelokt of technologieën van Pirate Pay (en anderen voor hen) wel voldoende baten bieden voor de eigenaars van intellectuele eigendom.