In bepaalde regio's in Rwanda zijn gezondheidscentra op het platteland moeilijk bereikbaar. Het wegennet voldoet niet. Luchttransport wordt dan interessant.

Onbemande vliegtuigjes kunnen snel bloed, medicijnen en medische apparatuur leveren, en veel goedkoper dan de motorfietsen die men vandaag vaak inzet, zegt Zipline, een Amerikaans robotbedrijf.

Drie luchthavens

Zipline sloot deze week een belangrijke overeenkomst met de Rwandese regering. In een eerste fase mag het drie kleinere luchthavens bouwen voor drones en daarvoor ook de toestellen leveren. De zogeheten droneports komen in het district Muhanga, in het zuiden van het land.

In augustus moeten de eerste testvluchten plaatsvinden.

Vliegende robots zijn al voor medische doeleinden ingezet in moeilijk bereikbare gebieden in Australië, Duitsland (voor een eiland in de Noordzee), Zwitserland, Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Kenia werkt samen met de organisatie La Fondation Bundi aan de uitbouw van een drone-netwerk, dat tegen 2020 operationeel moet zijn.

De Rwandese drone-ambities passen in het recent goedgekeurde masterplan Smart Rwanda. (IPS)

In bepaalde regio's in Rwanda zijn gezondheidscentra op het platteland moeilijk bereikbaar. Het wegennet voldoet niet. Luchttransport wordt dan interessant.Onbemande vliegtuigjes kunnen snel bloed, medicijnen en medische apparatuur leveren, en veel goedkoper dan de motorfietsen die men vandaag vaak inzet, zegt Zipline, een Amerikaans robotbedrijf.Drie luchthavensZipline sloot deze week een belangrijke overeenkomst met de Rwandese regering. In een eerste fase mag het drie kleinere luchthavens bouwen voor drones en daarvoor ook de toestellen leveren. De zogeheten droneports komen in het district Muhanga, in het zuiden van het land.In augustus moeten de eerste testvluchten plaatsvinden.Vliegende robots zijn al voor medische doeleinden ingezet in moeilijk bereikbare gebieden in Australië, Duitsland (voor een eiland in de Noordzee), Zwitserland, Haïti en de Dominicaanse Republiek.Kenia werkt samen met de organisatie La Fondation Bundi aan de uitbouw van een drone-netwerk, dat tegen 2020 operationeel moet zijn.De Rwandese drone-ambities passen in het recent goedgekeurde masterplan Smart Rwanda. (IPS)