Na een foutieve verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk, vorige donderdag, probeert kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) één en ander te verklaren. Conclusie: het is de schuld van de it-systemen.

Vorige donderdag had S&P abusievelijk in een e-mail naar 'een aantal abonnees' gemeld dat de kredietwaardigheid van Frankrijk was verlaagd. Weinig later probeerde de kredietbeoordelaar de schade te beperken met de boodschap dat de melding door een 'technische fout' was verstuurd.

In december had S&P een 'Banking Industry Country Risk Assessment'-ranglijst (kortweg BICRA) voor Frankrijk op zijn portaalsite geplaatst, "wat geen kredietbeoordeling is", aldus S&P. Dat om te bepalen of het werkbaar zou zijn om alle BICRA-ranglijsten op individuele pagina's te plaatsen voor de gebruikers. Vorige donderdag publiceerde S&P echter een herziening van de BICRA-ranglijsten, waarbij die van Frankrijk veranderd werd in 'N/A' (niet beschikbaar). "Het systeem interpreteerde deze verandering abusievelijk als een 'downgrade' en lanceerde een boodschap naar een beperkt aantal abonnees die inschreven hadden op onze e-mail alerts."

S&P zegt dat het, toen het doorhad dat de mailing verstuurd was, onmiddellijk een nieuwsbericht de wereld heeft ingestuurd om de AAA/A-1+ rating van Frankrijk te bevestigen. "S&P werkt samen met alle relevante autoriteiten om de volledige achtergrond van de zaak toe te lichten." In Frankrijk werd uitermate geërgerd gereageerd op de hele zaak.

Na een foutieve verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk, vorige donderdag, probeert kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) één en ander te verklaren. Conclusie: het is de schuld van de it-systemen. Vorige donderdag had S&P abusievelijk in een e-mail naar 'een aantal abonnees' gemeld dat de kredietwaardigheid van Frankrijk was verlaagd. Weinig later probeerde de kredietbeoordelaar de schade te beperken met de boodschap dat de melding door een 'technische fout' was verstuurd. In december had S&P een 'Banking Industry Country Risk Assessment'-ranglijst (kortweg BICRA) voor Frankrijk op zijn portaalsite geplaatst, "wat geen kredietbeoordeling is", aldus S&P. Dat om te bepalen of het werkbaar zou zijn om alle BICRA-ranglijsten op individuele pagina's te plaatsen voor de gebruikers. Vorige donderdag publiceerde S&P echter een herziening van de BICRA-ranglijsten, waarbij die van Frankrijk veranderd werd in 'N/A' (niet beschikbaar). "Het systeem interpreteerde deze verandering abusievelijk als een 'downgrade' en lanceerde een boodschap naar een beperkt aantal abonnees die inschreven hadden op onze e-mail alerts." S&P zegt dat het, toen het doorhad dat de mailing verstuurd was, onmiddellijk een nieuwsbericht de wereld heeft ingestuurd om de AAA/A-1+ rating van Frankrijk te bevestigen. "S&P werkt samen met alle relevante autoriteiten om de volledige achtergrond van de zaak toe te lichten." In Frankrijk werd uitermate geërgerd gereageerd op de hele zaak.