Wil je een kijkje nemen op de hoogste berg op onze aardbol, maar ben je niet zo'n klimfanaat, dan kan je je honger stillen met beelden die een webcam maakt van de top van de Mount Everest.

Een type M12 camera van het Duitse bedrijf Mobotix werd geplaatst op een hoogte van 5.643 meter op de Kala Patthar berg. Dat maakt hem de hoogst geïnstalleerde webcam in de wereld. De camera, die gevoed wordt met zonne-energie, kijkt uit op de westelijke zijde van de top van de Mount Everest, die een hoogte heeft van 8.848 meter.

Het toestel moet overweg kunnen met extreme omstandigheden, zoals hevige wind en temperaturen die kunnen zakken tot 30 graden onder nul. De Mobotix webcam toont beelden van de Everest top die om de vijf minuten worden ververst. De webcam is niet actief tussen 6 uur 's avonds en 6 uur 's morgens Nepalese tijd. In Midden-Europa kan je de beelden bekijken tussen 11:45 uur en 23:45 .

De beelden worden draadloos verstuurd naar een observatiepost en laboratorium dat gesitueerd is op een hoogte van 5.050 meter. De video wordt ook verstuurd naar ingenieurs in Italië voor verder onderzoek. De installatie van de Mobotix camera maakt deel uit van het onderzoeksplan "Share Everest 2011". Share staat voor Stations at High Altitude for Research on the Environment .

Doel van de onderneming is om meer informatie te verzamelen over klimaatwijziging en opwarming van de aarde. Naast de beelden is er ook een weerstation gevestigd op de Everest op een hoogte van 8.000 meter dat gegevens verzamelt over temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, windrichting, zonnestraling en hoeveelheid neerslag.

Wil je een kijkje nemen op de hoogste berg op onze aardbol, maar ben je niet zo'n klimfanaat, dan kan je je honger stillen met beelden die een webcam maakt van de top van de Mount Everest. Een type M12 camera van het Duitse bedrijf Mobotix werd geplaatst op een hoogte van 5.643 meter op de Kala Patthar berg. Dat maakt hem de hoogst geïnstalleerde webcam in de wereld. De camera, die gevoed wordt met zonne-energie, kijkt uit op de westelijke zijde van de top van de Mount Everest, die een hoogte heeft van 8.848 meter. Het toestel moet overweg kunnen met extreme omstandigheden, zoals hevige wind en temperaturen die kunnen zakken tot 30 graden onder nul. De Mobotix webcam toont beelden van de Everest top die om de vijf minuten worden ververst. De webcam is niet actief tussen 6 uur 's avonds en 6 uur 's morgens Nepalese tijd. In Midden-Europa kan je de beelden bekijken tussen 11:45 uur en 23:45 . De beelden worden draadloos verstuurd naar een observatiepost en laboratorium dat gesitueerd is op een hoogte van 5.050 meter. De video wordt ook verstuurd naar ingenieurs in Italië voor verder onderzoek. De installatie van de Mobotix camera maakt deel uit van het onderzoeksplan "Share Everest 2011". Share staat voor Stations at High Altitude for Research on the Environment . Doel van de onderneming is om meer informatie te verzamelen over klimaatwijziging en opwarming van de aarde. Naast de beelden is er ook een weerstation gevestigd op de Everest op een hoogte van 8.000 meter dat gegevens verzamelt over temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, windrichting, zonnestraling en hoeveelheid neerslag.