Sabam boos om lijst zware internetverbruikers Telenet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Dat Telenet begin deze maand een lijst met de grootste downloaders publiceerde, noemt Sabam een ‘ongehoorde commerciële aanpak’.

Dat Telenet begin deze maand een lijst met de grootste downloaders publiceerde, noemt Sabam een ‘ongehoorde commerciële aanpak’.

Telenet publiceerde begin augustus een top 25 van grootverbruikers van zijn internetabonnementen. “We volgen de fora op het internet en zagen dat een kleine groep zeer geavanceerde gebruikers meer uitleg vroeg over vrij downloaden”, legt Telenet-woordvoerster Evelyne Nieuwland uit. “We hebben hen dan ook meer uitleg verschaft en gevraagd wat ze van het product vonden. De lijst van deze klanten toont aan wat je allemaal kan met vrij downloaden.” De klant die het meest downloadde, verbruikte 2680GB.

Sabam stelt nu, enkele weken na datum, in een persbericht dat het gaat om een “ongehoorde commerciële aanpak ten opzichte van de duizenden Belgische creatieve kunstenaars die het slachtoffer zijn van de schadelijke gevolgen van piraterij en onbeperkt internetgebruik. Ter informatie, het downloaden van 2,6 terabyte komt overeen met ongeveer 680.000 songs (mp3) of 570 dvd’s.”

Sabam betreurt dat “de internettoegangsleveranciers dezeabonnementen verkopen om hun omzet te verhogen, maar zonder dat er enige vergoeding voor de auteurs van de gedownloade werken wordt voorzien.” En verder: “Het is ondraaglijk dat de internettoegangsleveranciers het repertoire van Sabam gratis blijven gebruiken om hun commerciële aanbiedingen te doen renderen.”

Bij Telenet wordt gesteld dat de bijzondere voorwaarden van hun internetabonnement expliciet aangeven dat er enkel legale inhoud mag verspreid worden. Maar: “Wat de klant met dit volume doet, daar heeft Telenet geen zicht op.” En zo wordt opnieuw een oud, teer punt aangeraakt: “Internettoegangsleveranciers zijn niet verantwoordelijk voor wat internetgebruikers op het internet doen (we zijn geen internetpolitie). Vandaar dat we van mening zijn dat het niet de internettoegangsleveranciers zijn die vergoedingen zouden moeten betalen zoals Sabam suggereert.”

Dat laatste punt was onder meer de basis voor de rechtszaak tussen Sabam en Scarlet (vroeger Tiscali), een kwestie die al jaren aansleept. Ook Netlog moest zich al verdedigen tegen Sabam. Sabam heeft eerder dit jaar ook al een vergoeding geëist van de internetproviders voor de downloads van hun klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content