Een kleine 3.000 dj's hebben een mail van auteursrechtenvereniging Sabam en van de Muziek Industrie Maatschappij Simim gekregen, waarin ze opgeroepen worden om hun licentieplicht na te komen. Als ze voor hun dj-optredens gebruik maken van kopieën van originele muziekdragers of van legale downloads, moeten ze daar jaarlijks 275 euro voor betalen. Het licentiesysteem onder het gemeenschappelijke beheer van Sabam en Simim bestaat sinds 2007. Volgens Jérôme Van Win van Sabam kwam de regeling toen tegemoet aan een vraag uit de sector. "De wet op de auteursrechten laat het niet toe dat kopieën gebruikt worden buiten de thuiscontext. Maar de sector had goede argumenten om met kopieën te werken, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van beschadiging of diefstal van hun originele muziekdragers", aldus Van Win. Daarom is toen beslist met een betalend licentiesysteem te werken, waarbij ook gelden vloeien naar de platenfirma's en de uitvoerende artiesten.

In 2011 verstrekte Sabam 1.320 dj-licenties voor een bedrag van 324.000 euro. In datzelfde jaar werd een veertigtal boetes uitgedeeld voor het niet beschikken over een geldige licentie.

In 2012 hebben tot nog toe 1.302 dj's een licentie aangevraagd. Momenteel bedraagt de jaarlijkse bijdrage 275 euro. Volgens Alex Trappeniers, een advocaat die sinds 2009 de belangen van dj's vertegenwoordigt via een vereniging, is dat bedrag er destijds 'totaal arbitrair' opgeplakt. Bovendien zou het systeem volgens de docent auteursrecht 'achterhaald' zijn aangezien veel dj's tegenwoordig - vooral de professionele - werken met de originele downloads.

"Wie viseert de regeling dan?", vraagt Trappeniers, zelf dj, zich af. Hij vermoedt dat vooral de amateur-dj's uit schrik de gevraagde vergoeding betalen. Tot slot is de licentie volgens de belangenverdediger 'contraproductief', omdat het signaal gegeven wordt dat je er voor 275 euro op los kan kopiëren.

Sabam verdedigt zich op de kanttekeningen door te stellen dat er geen statistieken bijgehouden kunnen worden over wie professioneel of amateuristisch als dj werkt. "Wat wij proberen te doen, is informeren over de wettelijke bepalingen", klinkt het.

Bron: Belga

Een kleine 3.000 dj's hebben een mail van auteursrechtenvereniging Sabam en van de Muziek Industrie Maatschappij Simim gekregen, waarin ze opgeroepen worden om hun licentieplicht na te komen. Als ze voor hun dj-optredens gebruik maken van kopieën van originele muziekdragers of van legale downloads, moeten ze daar jaarlijks 275 euro voor betalen. Het licentiesysteem onder het gemeenschappelijke beheer van Sabam en Simim bestaat sinds 2007. Volgens Jérôme Van Win van Sabam kwam de regeling toen tegemoet aan een vraag uit de sector. "De wet op de auteursrechten laat het niet toe dat kopieën gebruikt worden buiten de thuiscontext. Maar de sector had goede argumenten om met kopieën te werken, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van beschadiging of diefstal van hun originele muziekdragers", aldus Van Win. Daarom is toen beslist met een betalend licentiesysteem te werken, waarbij ook gelden vloeien naar de platenfirma's en de uitvoerende artiesten. In 2011 verstrekte Sabam 1.320 dj-licenties voor een bedrag van 324.000 euro. In datzelfde jaar werd een veertigtal boetes uitgedeeld voor het niet beschikken over een geldige licentie. In 2012 hebben tot nog toe 1.302 dj's een licentie aangevraagd. Momenteel bedraagt de jaarlijkse bijdrage 275 euro. Volgens Alex Trappeniers, een advocaat die sinds 2009 de belangen van dj's vertegenwoordigt via een vereniging, is dat bedrag er destijds 'totaal arbitrair' opgeplakt. Bovendien zou het systeem volgens de docent auteursrecht 'achterhaald' zijn aangezien veel dj's tegenwoordig - vooral de professionele - werken met de originele downloads. "Wie viseert de regeling dan?", vraagt Trappeniers, zelf dj, zich af. Hij vermoedt dat vooral de amateur-dj's uit schrik de gevraagde vergoeding betalen. Tot slot is de licentie volgens de belangenverdediger 'contraproductief', omdat het signaal gegeven wordt dat je er voor 275 euro op los kan kopiëren. Sabam verdedigt zich op de kanttekeningen door te stellen dat er geen statistieken bijgehouden kunnen worden over wie professioneel of amateuristisch als dj werkt. "Wat wij proberen te doen, is informeren over de wettelijke bepalingen", klinkt het.Bron: Belga