Dat schrijft De Morgen.

Een arrest van het Europees Hof van Justitie uit 2014 stelt dat links naar publiek gemaakte auteurswerken, zoals videoclips op YouTube, helemaal niet moeten worden vergoed.

De Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam denkt daar anders over. Ze stelt dat werken die zij aan YouTube beschikbaar stelt - tegen een vergoeding overigens - niét elders mogen worden geplaatst door gebruikers. De reden: die video's zijn voor persoonlijk gebruik. Alleen maar om te bekijken dus.

Vreemd genoeg beschrijft YouTube zelf het embedden van video's wél als een onderdeel van persoonlijk gebruik. Het gaat immers niet om kopiëren, maar om verwijzen naar een auteurswerk. Nederland en de rest van Europa denken er ook zo over.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Morgen.Een arrest van het Europees Hof van Justitie uit 2014 stelt dat links naar publiek gemaakte auteurswerken, zoals videoclips op YouTube, helemaal niet moeten worden vergoed. De Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam denkt daar anders over. Ze stelt dat werken die zij aan YouTube beschikbaar stelt - tegen een vergoeding overigens - niét elders mogen worden geplaatst door gebruikers. De reden: die video's zijn voor persoonlijk gebruik. Alleen maar om te bekijken dus. Vreemd genoeg beschrijft YouTube zelf het embedden van video's wél als een onderdeel van persoonlijk gebruik. Het gaat immers niet om kopiëren, maar om verwijzen naar een auteurswerk. Nederland en de rest van Europa denken er ook zo over. (Belga/RR)