Salaris ict’er steeg in 2010 met 6 procent

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Mediaan genomen ging het salaris van de Belgische informaticus er vorig jaar met zes procent op vooruit. Dat is inclusief indexatie en eventuele bonussen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Tell-IT salarisonderzoek van Hudson. Waar 2009 en 2010 overduidelijk crisisjaren waren, is in 2011 de ict-sector weer aangetrokken. En dat laat zich ook blijken in de salarissen. Het basissalaris ging tussen april 2010 en april 2011 mediaan genomen met 4,3 procent erop vooruit. Dat is inclusief de 2,3 procent indexatie die doorgevoerd werd.

Mediaan genomen ging het salaris van de Belgische informaticus er vorig jaar met zes procent op vooruit. Dat is inclusief indexatie en eventuele bonussen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Tell-IT salarisonderzoek van Hudson.

Waar 2009 en 2010 overduidelijk crisisjaren waren, is in 2011 de ict-sector weer aangetrokken. En dat laat zich ook blijken in de salarissen. Het basissalaris ging tussen april 2010 en april 2011 mediaan genomen met 4,3 procent erop vooruit. Dat is inclusief de 2,3 procent indexatie die doorgevoerd werd. Ter vergelijking: in 2010 lag de mediaan van het basissalaris amper 0,5 procent hoger dan in 2009 – een gevolg ook van de negatieve indexatie die plaats vond in paritair comité 218 waar de meeste ict-bedrijven deel van uitmaken. Die negatieve indexatie werd toen niet overal gecompenseerd, waardoor 1 op de 4 informatici zijn loon zelfs zag dalen – iets wat tot voorheen ongezien was in de ict-sector.

“Mogelijk hebben heel wat ict-bedrijven daarom dit jaar een en ander willen compenseren voor hun werknemers”, zegt Brecht Decroos van Hudson. “Dit jaar stijgen de basissalarissen in ieder geval sterker in de ict-sector dan in de andere sectoren”, vult Elke Vera (Hudson) aan. In de financiële sector bedraagt de mediane stijging van het basissalaris bijvoorbeeld 3,8 procent, inclusief indexatie. Voor alle duidelijkheid: onder basissalaris wordt het maandelijkse bruto loon verstaan, aangevuld met het vakantiegeld en de dertiende maand.

Bonussen Maar basissalaris is slechts één onderdeel van het totale loonpakket. Zoals genoegzaam bekend, zijn variabele verloningssystemen ondertussen erg ingeburgerd in de ict-sector van ons land. Onder die systemen verstaan we zowel de effectieve bonussen die ‘cash’ uitbetaald worden – hetzij ‘target’-, hetzij ‘discretionary’-bonussen – als de gemeenschappelijke cao n° 90-bonus en eventuele commissies en/of winstparticipaties. Het afgelopen jaar drongen die variabele systemen nog verder door in de ict-verloningen. Bij het management ontvangt ondertussen al 83 procent een deel variabel loon. Maar ook bij de ‘professional staff’ als de ‘support staff’ steeg de penetratie van variabel loon opnieuw met 3 procent tot respectievelijk 75 en 73 procent. Ook in de generieke markt is overigens een toename merkbaar in variabele verloning. Maar met percentages als 67% voor ‘management’, 64% voor professionals en 39% voor de ondersteunende functies, is het duidelijk dat er nog steeds een bijzonder grote gap bestaat met de ict-markt waar ook lagere profielen in aanmerking komen voor variabel loon.

“Maar ook het aandeel van het variabele gedeelte in het totale loonzakje is groter geworden”, weet Elke Vera. Bij het management bedragen bonussen ondertussen reeds 11 procent van het totaalpakket. “We horen wel dat er meer dan vroeger controle bestaat op het recht op bonussen”, klinkt het. “Er wordt nu in veel gevallen nadrukkelijker nagekeken of de doelstellingen effectief gehaald zijn zoals die gedefinieerd werden”

Lees meer in de special Working in ICT die deze week verschijnt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content