Samsung Galaxy S23 komt met 200 MP-camera (en gevoelig hoger prijskaartje)

De nieuwe Galaxy S23-reeks. © Samsung

Samsung heeft woensdagavond zijn nieuwste flagship-smartphones voorgesteld. De Galaxy S23-reeks, waarvan het topmodel een camera van 200 megapixel in de strijd gooit, is wel prijziger geworden in vergelijking met de toestellen die vorig jaar op de markt kwamen.

Er zijn dit jaar opnieuw drie uitvoeringen: het instapmodel S23, de iets grotere S23+ en de krachtigste S23 Ultra. De S23 begint deze keer bij 949 euro voor een toestel, terwijl de S22 vorig jaar bij de lancering 849 euro kostte. De duurste Ultra (met 200 MP-camera en geïntegreerde S Pen) kostte vorig jaar 1.649 euro, nu is dat 1.819 euro. De ‘basisuitvoering’ van de Ultra verwisselt voor 1399 euro van eigenaar.

Wisselkoerseffecten

Na Apple verhoogt nu dus ook Samsung de prijzen voor zijn nieuwste smartphones. De prijsverhogingen zijn vooral een gevolg van wisselkoerseffecten, klinkt het bij de Zuid-Koreaanse techreus. In dollar zijn de prijzen wel gelijk gebleven tegenover vorig jaar.

Volgens Samsung kozen de laatste jaren steeds meer consumenten op de Belgische markt voor de duurste toestellen van de S-reeks, zelfs in die mate dat de bevoorrading niet kon volgen. Samsung ziet dan ook met name in het ‘superpremium’-segment nog groei. Meer dan veertig procent van de kopers van een S22-toestel koos volgens cijfers van het bedrijf voor de S22 Ultra.

Exynos wordt Snapdragon

De smartphones uit de S23-reeks zijn overigens niet drastisch anders dan hun voorgangers, zowel qua functies als uitzicht. Opvallend is wel dat Samsung nu ook in Europa een Snapdragon-chipset van de Amerikaanse chipmaker Qualcomm in de telefoons stopt. De laatste jaren hadden de Europese S-smartphones Samsungs eigen Exynos-chipset aan boord, maar die bleek minder goed te presteren.

Verder komt de Galaxy S23 met een Super HDR-selfiecamera, met een sprong van 30fps naar 60fps, voor betere foto’s en video’s met de camera aan de voorzijde. En in combinatie met de Galaxy Buds2 Pro-oortjes kan de bezitter van de nieuwste Samsung-smartphone ook genieten van 360 Audio Recording.

De S23-serie is er in de uitvoeringen Phantom Black, Cream, Green en Lavender. Via de site van de fabrikant zijn de toestellen desgewenst ook in meer exclusieve tinten verkrijgbaar.

Partner Content