Samsung laat weten dat het in 2013 smartphones gaat verkopen die draaien op Tizen, een open source mobiel besturingssysteem dat gepusht wordt door Intel. De Koreaanse elektrogigant wil al langer minder afhankelijk zijn van het dominante Android, zeker nu Google Motorola Mobility heeft overgenomen, en daardoor een directe concurrent is geworden van Samsung.

Onder meer Samsung, Intel, de Japanse operator NTT DoCoMo en het Britse Vodafone participeren in Tizen. Samen richtten ze vorig jaar de Tizen Association op om het open source besturingssysteem een degelijke ondersteuning te kunnen geven. Het op Linux-gebaseerde platform zal niet alleen smartphones en tablets kunnen aansturen, maar ook notebooks, televisies en autosystemen.

Mogelijk wil Samsung Tizen gebruiken om zijn aandeel op de Aziatische smartphonemarkt te vergroten, en dan vooral in het goedkopere segment. Al heeft 's werelds grootste smartphonefabrikant met het eigen Bada-platform al een systeem voor de low-end toestellen in huis.

Verwacht wordt dat Samsung zijn eerste echte Tizen-toestel zal tonen op het Mobile World Congress in Barcelona. In het verleden werden er wel al demonstraties van Tizen getoond op prototypes van Samsung.

Over de prijs en de exacte releasedatum van het eerste Tizen-toestel wil Samsung nog niet in detail treden.

Samsung laat weten dat het in 2013 smartphones gaat verkopen die draaien op Tizen, een open source mobiel besturingssysteem dat gepusht wordt door Intel. De Koreaanse elektrogigant wil al langer minder afhankelijk zijn van het dominante Android, zeker nu Google Motorola Mobility heeft overgenomen, en daardoor een directe concurrent is geworden van Samsung. Onder meer Samsung, Intel, de Japanse operator NTT DoCoMo en het Britse Vodafone participeren in Tizen. Samen richtten ze vorig jaar de Tizen Association op om het open source besturingssysteem een degelijke ondersteuning te kunnen geven. Het op Linux-gebaseerde platform zal niet alleen smartphones en tablets kunnen aansturen, maar ook notebooks, televisies en autosystemen. Mogelijk wil Samsung Tizen gebruiken om zijn aandeel op de Aziatische smartphonemarkt te vergroten, en dan vooral in het goedkopere segment. Al heeft 's werelds grootste smartphonefabrikant met het eigen Bada-platform al een systeem voor de low-end toestellen in huis. Verwacht wordt dat Samsung zijn eerste echte Tizen-toestel zal tonen op het Mobile World Congress in Barcelona. In het verleden werden er wel al demonstraties van Tizen getoond op prototypes van Samsung. Over de prijs en de exacte releasedatum van het eerste Tizen-toestel wil Samsung nog niet in detail treden.