Samsung, de grootste producent van geheugenchips wereldwijd, overweegt zijn investeringen in de productie van chips met meer dan de helft terug te brengen.

Samsung Electronics overweegt de bedrijfsuitgaven (CAPEX, capital expeditures) aan chips in 2009 omlaag te brengen van 3,5 naar 1 tot 2 miljard euro. Dat schrijft de Zuid-Koreaanse krant Korea Times, op grond van uitspraken van een anonieme Samsung-topman.

Overcapaciteit, uitdijende voorraden, afnemende vraag en daardoor een scherpe daling in de prijzen van chips liggen volgens de anonymus ten grondslag aan de plannen van 's werelds grootste fabrikant van geheugenchips.

Samsung zou niet de eerste chipfabrikant zijn die in de problemen komt als gevolg van de kredietcrisis. Concurrent Hynix haalde onlangs 430 miljoen euro aan noodfondsen op bij aandeelhouders. De Duitse chipfabrikant Qimonda zocht zijn toevlucht tot een lening van 325 miljoen euro en ontving overheidssteun.

Ook elektronicaproducent Toshiba zet de productie van flash-geheugenchips een tandje lager. De Yokkaichi-fabriek in Japan, een joint venture met geheugenleverancier Sandisk, gaat met ingang van januari 2009 merkelijk minder produceren. Het gaat om een teruggang van dertig procent.

Onderzoeksbureu Gartner voorspelt een scherpe daling van de chipomzet voor 2009. De producenten van halfgeleiders moeten zich dus schrap zetten voor zware tijden.

In samenwerking met Computable

Samsung, de grootste producent van geheugenchips wereldwijd, overweegt zijn investeringen in de productie van chips met meer dan de helft terug te brengen. Samsung Electronics overweegt de bedrijfsuitgaven (CAPEX, capital expeditures) aan chips in 2009 omlaag te brengen van 3,5 naar 1 tot 2 miljard euro. Dat schrijft de Zuid-Koreaanse krant Korea Times, op grond van uitspraken van een anonieme Samsung-topman. Overcapaciteit, uitdijende voorraden, afnemende vraag en daardoor een scherpe daling in de prijzen van chips liggen volgens de anonymus ten grondslag aan de plannen van 's werelds grootste fabrikant van geheugenchips. Samsung zou niet de eerste chipfabrikant zijn die in de problemen komt als gevolg van de kredietcrisis. Concurrent Hynix haalde onlangs 430 miljoen euro aan noodfondsen op bij aandeelhouders. De Duitse chipfabrikant Qimonda zocht zijn toevlucht tot een lening van 325 miljoen euro en ontving overheidssteun. Ook elektronicaproducent Toshiba zet de productie van flash-geheugenchips een tandje lager. De Yokkaichi-fabriek in Japan, een joint venture met geheugenleverancier Sandisk, gaat met ingang van januari 2009 merkelijk minder produceren. Het gaat om een teruggang van dertig procent. Onderzoeksbureu Gartner voorspelt een scherpe daling van de chipomzet voor 2009. De producenten van halfgeleiders moeten zich dus schrap zetten voor zware tijden. In samenwerking met Computable