De techsector krijgt er mogelijk een eigen vorm van de 'dieselgate' bij. Want The Guardian meldt op basis van ongepubliceerde testresultaten van onderzoeksgroep Compliantv dat Samsung-televisies meer verbruiken dan het bedrijf zelf vermeldt.

De officiële testresultaten wijken namelijk af van de resultaten van de televisies tijdens normaal gebruik. De Europese Commissie zegt een onderzoek te starten.

Samsung heeft zijn televisies uitgerust met een 'motion lighting'-functie. Volgens de fabrikant zorgt die ervoor dat de helderheid van het scherm (en daarmee het energieverbruik) vermindert wanneer er bewegend beeld wordt weergegeven. Uit officiele tests blijkt dat dit daadwerkelijk zo is, maar bij dagelijks gebruik werd er door de onderzoekers geen verschil waargenomen. Dat zou er op kunnen duiden dat de televisies weten wanneer ze getest worden.

Volgens een woordvoerder van Samsung is er 'geen vergelijking' te trekken met het schandaal rondom VW. "Dit is geen instelling die geactiveerd wordt, maar een instelling die aanstaat wanneer de televisie uit de doos komt."

Als het daadwerkelijk zo is als de onderzoekers vermoeden, overtreed Samsung de wet niet binnen de Europese Unie. Tegenstanders zeggen dat dit niet met Samsung te maken heeft, maar met de ruimhartigheid van de Europese wetgeving.

De techsector krijgt er mogelijk een eigen vorm van de 'dieselgate' bij. Want The Guardian meldt op basis van ongepubliceerde testresultaten van onderzoeksgroep Compliantv dat Samsung-televisies meer verbruiken dan het bedrijf zelf vermeldt.De officiële testresultaten wijken namelijk af van de resultaten van de televisies tijdens normaal gebruik. De Europese Commissie zegt een onderzoek te starten. Samsung heeft zijn televisies uitgerust met een 'motion lighting'-functie. Volgens de fabrikant zorgt die ervoor dat de helderheid van het scherm (en daarmee het energieverbruik) vermindert wanneer er bewegend beeld wordt weergegeven. Uit officiele tests blijkt dat dit daadwerkelijk zo is, maar bij dagelijks gebruik werd er door de onderzoekers geen verschil waargenomen. Dat zou er op kunnen duiden dat de televisies weten wanneer ze getest worden.Volgens een woordvoerder van Samsung is er 'geen vergelijking' te trekken met het schandaal rondom VW. "Dit is geen instelling die geactiveerd wordt, maar een instelling die aanstaat wanneer de televisie uit de doos komt." Als het daadwerkelijk zo is als de onderzoekers vermoeden, overtreed Samsung de wet niet binnen de Europese Unie. Tegenstanders zeggen dat dit niet met Samsung te maken heeft, maar met de ruimhartigheid van de Europese wetgeving.