Het Zuid-Koreaanse techbedrijf zoekt naar manieren om de winsten hoog te houden nu het goed gaat met de smartphonetak. Groei gaat moeizaam in de wereldwijde smartphonemarkt en Samsung wil zo kosten efficiënt mogelijk worden.

Klanten kunnen bij het bedrijf een upgradeprogramma afsluiten van een jaar. Hierna zal het toestel teruggestuurd worden naar Samsung, waarna het bedrijf de binnengekomen toestellen opknapt en opnieuw verkoopt voor een lagere prijs.

Voor welke prijs dat is, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend op welke markten Samsung de nieuwe formule zal uitrollen. Hoe ver de opknapbeurt gaat binnen het segment wordt ook niet gezegd, maar over het algemeen krijgt een toestel dan een nieuwe batterij en vernieuwde behuizing mee.

De verkoop van gebruikte telefoons zou Samsung kunnen helpen om de goedkopere concurrenten te bevechten. Die winnen langzaamaan wat marktaandeel, zeker in China.

Risico van kannibalisme

Het refurbished programma van Samsung, dat volgens Reuters in 2017 al gestart zou kunnen worden, kan nieuwe omzet genereren aan gedateerde toestellen die teruggestuurd zijn door gebruikers die overgestapt zijn op een nieuwe model.

Het zou daarbij kunnen helpen in opkomende economieën, omdat het daar kan concurreren met mid-range telefoons. Maar er bestaat ook een risico op kannibalisme: wanneer Samsung zelf de duurdere toestellen goedkoper aan zal bieden, zal de verkoop van de goedkopere modellen mogelijk dalen.

Het Zuid-Koreaanse techbedrijf zoekt naar manieren om de winsten hoog te houden nu het goed gaat met de smartphonetak. Groei gaat moeizaam in de wereldwijde smartphonemarkt en Samsung wil zo kosten efficiënt mogelijk worden.Klanten kunnen bij het bedrijf een upgradeprogramma afsluiten van een jaar. Hierna zal het toestel teruggestuurd worden naar Samsung, waarna het bedrijf de binnengekomen toestellen opknapt en opnieuw verkoopt voor een lagere prijs.Voor welke prijs dat is, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend op welke markten Samsung de nieuwe formule zal uitrollen. Hoe ver de opknapbeurt gaat binnen het segment wordt ook niet gezegd, maar over het algemeen krijgt een toestel dan een nieuwe batterij en vernieuwde behuizing mee.De verkoop van gebruikte telefoons zou Samsung kunnen helpen om de goedkopere concurrenten te bevechten. Die winnen langzaamaan wat marktaandeel, zeker in China.Risico van kannibalismeHet refurbished programma van Samsung, dat volgens Reuters in 2017 al gestart zou kunnen worden, kan nieuwe omzet genereren aan gedateerde toestellen die teruggestuurd zijn door gebruikers die overgestapt zijn op een nieuwe model. Het zou daarbij kunnen helpen in opkomende economieën, omdat het daar kan concurreren met mid-range telefoons. Maar er bestaat ook een risico op kannibalisme: wanneer Samsung zelf de duurdere toestellen goedkoper aan zal bieden, zal de verkoop van de goedkopere modellen mogelijk dalen.