De Belgische markt voor business intelligence en performance management wordt gedomineerd door SAS. Het Amerikaanse bedrijf haalt 24,4 procent marktaandeel.

Dat blijkt uit een recente studie van analistenkantoor Pierre Audoin Consultants (PAC). SAP bezet de tweede plaats met 16,4 procent marktaandeel met in z'n zog IBM (16,3 procent). Oracle, Microsoft en Informatica volgen op een afstand.

De Belgische BI-markt was het voorbije jaar goed voor 135,3 miljoen euro, zo berekende PAC nog op basis van de cijfers voor softwarelicenties en onderhoud. Dat was een groei van 3,3 procent. Dat tegenover een achteruitgang van de totale Belgische softwaremarkt van bijna 2 procent. Dit jaar zou er voor BI zelfs 6,3 procent moeten bijkomen tot 143,8 miljoen euro. Tegen 2013 zou de markt tot 177 miljoen euro gegroeid moeten zijn.

Op vlak van groei doet SAS het ook goed: het zit iets boven het marktgemiddelde van 3,3 procent. Kleinere spelers als Informatica (+20 procent) en Qliktech (+83 procent) scoren op dat vlak nog wel een pak beter. IBM, Oracle en Information Builders hangen rond dat gemiddelde.

De financiële sector levert de BI-leveranciers maar liefst een derde van hun omzet. De overheid was het voorbije jaar ook al goed voor 18 procent. SAS wordt beschouwd als marktleider in beide sectoren. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat de grootste groei op de lange termijn dus zit in de andere sectoren, door PAC gezamenlijk aangeduid als 'commercial'. Daar leidt SAP vandaag de markt.

De Belgische markt voor business intelligence en performance management wordt gedomineerd door SAS. Het Amerikaanse bedrijf haalt 24,4 procent marktaandeel. Dat blijkt uit een recente studie van analistenkantoor Pierre Audoin Consultants (PAC). SAP bezet de tweede plaats met 16,4 procent marktaandeel met in z'n zog IBM (16,3 procent). Oracle, Microsoft en Informatica volgen op een afstand. De Belgische BI-markt was het voorbije jaar goed voor 135,3 miljoen euro, zo berekende PAC nog op basis van de cijfers voor softwarelicenties en onderhoud. Dat was een groei van 3,3 procent. Dat tegenover een achteruitgang van de totale Belgische softwaremarkt van bijna 2 procent. Dit jaar zou er voor BI zelfs 6,3 procent moeten bijkomen tot 143,8 miljoen euro. Tegen 2013 zou de markt tot 177 miljoen euro gegroeid moeten zijn. Op vlak van groei doet SAS het ook goed: het zit iets boven het marktgemiddelde van 3,3 procent. Kleinere spelers als Informatica (+20 procent) en Qliktech (+83 procent) scoren op dat vlak nog wel een pak beter. IBM, Oracle en Information Builders hangen rond dat gemiddelde. De financiële sector levert de BI-leveranciers maar liefst een derde van hun omzet. De overheid was het voorbije jaar ook al goed voor 18 procent. SAS wordt beschouwd als marktleider in beide sectoren. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat de grootste groei op de lange termijn dus zit in de andere sectoren, door PAC gezamenlijk aangeduid als 'commercial'. Daar leidt SAP vandaag de markt.