Satelliettelevisie in België in opmars

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

440.000 Belgische huishoudens kijken televisie via een satellietontvanger. Dat is een toename met 25 procent op een jaar tijd.

In 2010 is het directe satellietbereik van Astra in ons land toegenomen met 25 procent tot in totaal 440.000 huishoudens. 240.000 daarvan bevinden zich in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker TNS Media.

In ons land distribueert Astra satelliettelevisie aan TV Vlaanderen en TéléSAT en sinds oktober 2010 ook aan Mobistar. Van de 440.000 zijn er 10.000 voor rekening van Mobistar, dat tegen eind dit jaar hoopt op 60.000 te kunnen afklokken. TV-Vlaanderen heeft meer dan 100.000 klanten, en TéléSAT is goed voor 20.000 aansluitingen. “De overige aansluitingen zijn gebruikers die zelf een satellietontvanger kochten en enkel naar gratis uitzendingen kijken (het Astra ‘free to air’ aanbod) of bijvoorbeeld ook de vele expats in en rond Brussel. Ook allochtonen horen hier allicht bij”, weet Bill Wijdeveld, managing director van Astra Benelux.

Wijdeveld toont zich bijzonder verheugd met deze cijfers. “Het marktaandeel van kabel kalft langzaam af. Belgacom pikt zoetjesaan extra marktaandeel in, maar het is duidelijk dat ook satelliet in opmars is in België”, klinkt het. Begin maart kondigde ook de alternatieve operator EDPnet nog aan dat het van plan is om digitale satelliettelevisie aan te bieden. De operator zal als een soort reseller van TV Vlaanderen en TéléSAT televisie aanbieden als een optie bij internetabonnementen.

Marktonderzoeker TNS Media telt in het rapport 2,13 miljoen Belgische klanten voor digitale televisie via de kabel, ofwel 56% van de totale Belgische tv-markt. Televisie over dsl – zeg maar de iptv-oplossing van Belgacom – is met 940.000 aansluitingen goed voor 25 procent. Satelliet klokt in het rapport af op 14 procent. Digitale ethertelevisie (dvb-t) wordt door amper 190.000 Belgen gebruikt. Zoals bekend heeft Telenet een licentie op de dvb-t uitzendingen gekocht, maar heeft het daar voorlopig geen commercieel model rond gebouwd. Norkring – de beheerder van het zenderpark – is ondertussen opnieuw op zoek naar andere gegadigden voor ethertelevisie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content