Na enkele dagen van geruchten bevestigt Microsoft de keuze voor zijn nieuwe ceo. Insider Satya Nadella gaat het bedrijf voortaan leiden. Bill Gates krijgt een speciale functie.

Nadella is 46 en werkt al sinds 1992 voor Microsoft. Hij leidde onder meer R&D voor Online Services en Servers en Tools. Die afdeling transformeerde hij naar clouddiensten. Hoewel hij naar buiten toe niet de meest bekende naam is binnen het bedrijf (toen zijn naam vorige week plots opdook telde zijn Twitteraccount nog geen vierduizend volgers), wordt hij naar verluid intern wel gewaardeerd door het personeel.

De nieuwe topman, nog maar de derde ceo sinds de oprichting van Microsoft, is afkomstig van India maar bleef na zijn studies in de VS. Voor Microsoft werkte hij voor Sun Microsystems.

Gates blijft/vertrekt Gelijk met het vertrek van Steve Ballmer als ceo vertrekt ook Bill Gates als voorzitter van het bedrijf. Hij blijft wel in de raad als adviseur, maar staat zijn voorzitterschap af aan John Thompson. Hij is momenteel onafhankelijk bestuurslid en ceo van Virtual Instruments. In het verleden was hij ceo van Symantec en een oudgediende (28 jaar lang) bij IBM.

Dat is op het eerste zicht positief voor Nadella. Gates en Ballmer bezitten zo'n acht procent van Microsoft. Hoewel Gates de afgelopen jaren vooral bezig is met zijn liefdadigheidswerk, heeft hij nog steeds macht binnen Microsoft, wat de leiding van een nieuwe ceo zou kunnen bemoeilijken. Toch verdwijnt Gates niet helemaal van het toneel. Gedurende drie dagen per week wordt hij Technology Advisor binnen Microsoft.

Microsoft kondigde eind augustus aan dat aftredend topman Steve Ballmer binnen het jaar met pensioen zou gaan. Vlak daarvoor voerde het bedrijf een interne transformatie door. In het algemeen wordt Ballmer's passage, die sinds 2000 ceo is, niet als de beste periode van het bedrijf gezien. Het bedrijf kon zijn dominantie met Windows niet uitbreiden naar zoekmachines, sociale media of smartphones. Dat stelt meteen de verwachtingen voor opvolger Nadella hoog die van Microsoft ook met nieuwe evoluties een relevante speler moet maken.

Lees hier de open brief die Nadella naar alle Microsoft-werknemers heeft gestuurd.

Na enkele dagen van geruchten bevestigt Microsoft de keuze voor zijn nieuwe ceo. Insider Satya Nadella gaat het bedrijf voortaan leiden. Bill Gates krijgt een speciale functie. Nadella is 46 en werkt al sinds 1992 voor Microsoft. Hij leidde onder meer R&D voor Online Services en Servers en Tools. Die afdeling transformeerde hij naar clouddiensten. Hoewel hij naar buiten toe niet de meest bekende naam is binnen het bedrijf (toen zijn naam vorige week plots opdook telde zijn Twitteraccount nog geen vierduizend volgers), wordt hij naar verluid intern wel gewaardeerd door het personeel. De nieuwe topman, nog maar de derde ceo sinds de oprichting van Microsoft, is afkomstig van India maar bleef na zijn studies in de VS. Voor Microsoft werkte hij voor Sun Microsystems. Gates blijft/vertrekt Gelijk met het vertrek van Steve Ballmer als ceo vertrekt ook Bill Gates als voorzitter van het bedrijf. Hij blijft wel in de raad als adviseur, maar staat zijn voorzitterschap af aan John Thompson. Hij is momenteel onafhankelijk bestuurslid en ceo van Virtual Instruments. In het verleden was hij ceo van Symantec en een oudgediende (28 jaar lang) bij IBM. Dat is op het eerste zicht positief voor Nadella. Gates en Ballmer bezitten zo'n acht procent van Microsoft. Hoewel Gates de afgelopen jaren vooral bezig is met zijn liefdadigheidswerk, heeft hij nog steeds macht binnen Microsoft, wat de leiding van een nieuwe ceo zou kunnen bemoeilijken. Toch verdwijnt Gates niet helemaal van het toneel. Gedurende drie dagen per week wordt hij Technology Advisor binnen Microsoft. Microsoft kondigde eind augustus aan dat aftredend topman Steve Ballmer binnen het jaar met pensioen zou gaan. Vlak daarvoor voerde het bedrijf een interne transformatie door. In het algemeen wordt Ballmer's passage, die sinds 2000 ceo is, niet als de beste periode van het bedrijf gezien. Het bedrijf kon zijn dominantie met Windows niet uitbreiden naar zoekmachines, sociale media of smartphones. Dat stelt meteen de verwachtingen voor opvolger Nadella hoog die van Microsoft ook met nieuwe evoluties een relevante speler moet maken. Lees hier de open brief die Nadella naar alle Microsoft-werknemers heeft gestuurd.