Verbijstering alom toen Satyam-oprichter en -chairman Ramalinga Raju vanochtend in een brief aankondigde dat hij de cijfers van het bedrijf vervalst heeft.

De brief van Raju bevatte erg gedetailleerde informatie over hoe en wanneer hij de cijfers van de vierde grootste exporteur van softwarediensten van India vervalst had. In september verhoogde hij onder meer de cijfers van de cash en bank balances, van de operationele marge en van de omzet.

Raju zou naar eigen zeggen bezorgd geweest zijn dat zijn bedrijf door de mindere prestaties een al te gemakkelijk doelwit zou vormen voor overnames. Onder meer IBM, Capgemini en een rist private equityspelers werden de voorbije weken en dagen genoemd als huwelijkskandidaten.

De raad van bestuur van het bedrijf zegt in een officiële mededeling geschokt te zijn. Onder voorbehoud van goedkeuring door de raad van bestuur moet Ram Myanampati het bedrijf nu door de woelige wateren sturen. Een persconferentie zou later vandaag moeten volgen.

Raju lag al onder vuur omdat hij vorige maand geprobeerd had twee bedrijven, waarin hijzelf een belang had, te verkopen aan Satyam. Aandeelhouders spraken toen hun veto uit over de zaak, vier bestuurders verlieten het bedrijf en de [Wereldbank verbood het bedrijf nog te bieden op contracten]. Het bleek slechts de aanleiding te zijn voor de verbijsterende onthullingen van vandaag. Ironisch detail: Satyam betekent "waarheid" in het Sanskriet...

Verbijstering alom toen Satyam-oprichter en -chairman Ramalinga Raju vanochtend in een brief aankondigde dat hij de cijfers van het bedrijf vervalst heeft. De brief van Raju bevatte erg gedetailleerde informatie over hoe en wanneer hij de cijfers van de vierde grootste exporteur van softwarediensten van India vervalst had. In september verhoogde hij onder meer de cijfers van de cash en bank balances, van de operationele marge en van de omzet. Raju zou naar eigen zeggen bezorgd geweest zijn dat zijn bedrijf door de mindere prestaties een al te gemakkelijk doelwit zou vormen voor overnames. Onder meer IBM, Capgemini en een rist private equityspelers werden de voorbije weken en dagen genoemd als huwelijkskandidaten. De raad van bestuur van het bedrijf zegt in een officiële mededeling geschokt te zijn. Onder voorbehoud van goedkeuring door de raad van bestuur moet Ram Myanampati het bedrijf nu door de woelige wateren sturen. Een persconferentie zou later vandaag moeten volgen. Raju lag al onder vuur omdat hij vorige maand geprobeerd had twee bedrijven, waarin hijzelf een belang had, te verkopen aan Satyam. Aandeelhouders spraken toen hun veto uit over de zaak, vier bestuurders verlieten het bedrijf en de [Wereldbank verbood het bedrijf nog te bieden op contracten]. Het bleek slechts de aanleiding te zijn voor de verbijsterende onthullingen van vandaag. Ironisch detail: Satyam betekent "waarheid" in het Sanskriet...