Omdat de scanners van de FOD Financiën al twee jaar lang niet werken, is een achterstand van 1 miljoen niet-ingescande huurcontracten ontstaan.

De ambtenaren van de registratiekantoren van de FOD Financiën hebben nu opdracht gekregen hebben om alsnog de ongeveer een miljoen huurcontracten in te scannen. Concreet komt het erop neer dat ze manueel de uurcontracten van hun vastgeniete bijlage dienen te ontdoen en ze tegen volgende maand naar de scanningscentra van Gent of Namen te brengen.

De oorzaak van de achterstand is volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen te herleiden tot scanners op de registratiekantoren die al twee jaar niet werken. Hij noemt de toestand "kafkaiaans". Sinds 2007 moeten de registratiekantoren de basisgegevens van alle huurcontracten in een databank inbrengen. Van die huurcontracten moet ook nog een elektronisch, ingescand exemplaar bewaard worden.

De instructies van Financiën zeggen overigens dat de inhaaloperatie tegen volgende maand moet afgewerkt zijn, "wat bij de betrokken ambtenaren bijzonder veel weerstand oproept", zegt Van der Maelen. "Ten eerste omdat dit geen nuttig werk is en ten tweede omdat december en januari voor de registratiekantoren traditioneel de drukste maanden zijn."

Bron: Belga

Omdat de scanners van de FOD Financiën al twee jaar lang niet werken, is een achterstand van 1 miljoen niet-ingescande huurcontracten ontstaan. De ambtenaren van de registratiekantoren van de FOD Financiën hebben nu opdracht gekregen hebben om alsnog de ongeveer een miljoen huurcontracten in te scannen. Concreet komt het erop neer dat ze manueel de uurcontracten van hun vastgeniete bijlage dienen te ontdoen en ze tegen volgende maand naar de scanningscentra van Gent of Namen te brengen. De oorzaak van de achterstand is volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen te herleiden tot scanners op de registratiekantoren die al twee jaar niet werken. Hij noemt de toestand "kafkaiaans". Sinds 2007 moeten de registratiekantoren de basisgegevens van alle huurcontracten in een databank inbrengen. Van die huurcontracten moet ook nog een elektronisch, ingescand exemplaar bewaard worden. De instructies van Financiën zeggen overigens dat de inhaaloperatie tegen volgende maand moet afgewerkt zijn, "wat bij de betrokken ambtenaren bijzonder veel weerstand oproept", zegt Van der Maelen. "Ten eerste omdat dit geen nuttig werk is en ten tweede omdat december en januari voor de registratiekantoren traditioneel de drukste maanden zijn." Bron: Belga