De software die de stad Kortrijk aanbiedt om de identiteitskaart van jongeren te scannen, is afgekeurd door de Privacycommissie.

De toepassing, die ontwikkeld werd door Syx Automations uit Passendale en uniek is in ons land, identificeert bekende amokmakers zodat ze op bepaalde evenementen geweigerd kunnen worden.

Kortrijk nam als eerste stad in Vlaanderen de software in gebruik. Het programma scant aan de ingang van evenementen de identiteitskaart van bezoekers, en wanneer er een groen licht verschijnt, wordt de betrokkene toegelaten.

Een rood licht betekent dat de persoon bekend staat als onruststoker, en dat hij kan geweigerd worden. Organisatoren en jongerenfuiven konden de software sinds enkele weken huren bij de stad. Ook elders in Vlaanderen zou de interesse groot zijn.

De Privacycommissie merkte echter op dat er een wettelijk kader nodig is om databases met zwarte lijsten aan te leggen. Het stadsbestuur van Kortrijk heeft gezegd het project niet zo maar te zullen afblazen, maar wel voor verder overleg contact te zullen opnemen met de Privacycommissie.

De software die de stad Kortrijk aanbiedt om de identiteitskaart van jongeren te scannen, is afgekeurd door de Privacycommissie.De toepassing, die ontwikkeld werd door Syx Automations uit Passendale en uniek is in ons land, identificeert bekende amokmakers zodat ze op bepaalde evenementen geweigerd kunnen worden.Kortrijk nam als eerste stad in Vlaanderen de software in gebruik. Het programma scant aan de ingang van evenementen de identiteitskaart van bezoekers, en wanneer er een groen licht verschijnt, wordt de betrokkene toegelaten.Een rood licht betekent dat de persoon bekend staat als onruststoker, en dat hij kan geweigerd worden. Organisatoren en jongerenfuiven konden de software sinds enkele weken huren bij de stad. Ook elders in Vlaanderen zou de interesse groot zijn.De Privacycommissie merkte echter op dat er een wettelijk kader nodig is om databases met zwarte lijsten aan te leggen. Het stadsbestuur van Kortrijk heeft gezegd het project niet zo maar te zullen afblazen, maar wel voor verder overleg contact te zullen opnemen met de Privacycommissie.