Scareware, of valse securitysoftware, is aan een opmerkelijke opmars bezig. Dat concludeert Microsoft in het eigen halfjaarlijkse Security Intelligence Report.

Het [Security Intelligence Report] van Microsoft maakt een 'snapshot' van 's werelds securitytoestand op basis van data van honderden miljoenen pc's wereldwijd. Microsoft meldt dat voor de tweede helft van 2008 de opgang van 'scareware' echt opmerkelijk is. In die mate zelfs dat 3 van dergelijke bedreigingen (met name Win32/FakeXPA, Win32/FakeSecSen en Win32/Renos) de top 10 van belangrijkste securitygevaren wereldwijd binnenduiken.

Scareware is valse securitysoftware die inspeelt op de nood van gebruikers aan bescherming voor hun pc. De gebruikers worden gevraagd te betalen voor securitysoftware die eigenlijk malware is en dus ontworpen om persoonlijke gegevens te stelen.

De scarewarefamilies Win32/FakeXPA en Win32/FakeSecSen werden op 1,5 miljoen pc's gedetecteerd. Win32/Renos, dat gebruikt wordt om scareware af te leveren, kwam voor op maar liefst 4,4 miljoen pc's, 66,6 procent meer dan in de eerste helft van 2008.

De belangrijkste oorzaak van securityproblemen blijft echter simpelweg verloren of gestolen apparatuur. 50 procent van de gerapporteerde incidenten had met een van beide te maken, aldus nog Microsoft.

Scareware, of valse securitysoftware, is aan een opmerkelijke opmars bezig. Dat concludeert Microsoft in het eigen halfjaarlijkse Security Intelligence Report. Het [Security Intelligence Report] van Microsoft maakt een 'snapshot' van 's werelds securitytoestand op basis van data van honderden miljoenen pc's wereldwijd. Microsoft meldt dat voor de tweede helft van 2008 de opgang van 'scareware' echt opmerkelijk is. In die mate zelfs dat 3 van dergelijke bedreigingen (met name Win32/FakeXPA, Win32/FakeSecSen en Win32/Renos) de top 10 van belangrijkste securitygevaren wereldwijd binnenduiken. Scareware is valse securitysoftware die inspeelt op de nood van gebruikers aan bescherming voor hun pc. De gebruikers worden gevraagd te betalen voor securitysoftware die eigenlijk malware is en dus ontworpen om persoonlijke gegevens te stelen. De scarewarefamilies Win32/FakeXPA en Win32/FakeSecSen werden op 1,5 miljoen pc's gedetecteerd. Win32/Renos, dat gebruikt wordt om scareware af te leveren, kwam voor op maar liefst 4,4 miljoen pc's, 66,6 procent meer dan in de eerste helft van 2008. De belangrijkste oorzaak van securityproblemen blijft echter simpelweg verloren of gestolen apparatuur. 50 procent van de gerapporteerde incidenten had met een van beide te maken, aldus nog Microsoft.