De crisis blijft ongemeen hard toeslaan. Het eerste kwartaal was ronduit rampzalig voor de servermarkt.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging de wereldwijde servermarkt er met een fikse 24 procent op achteruit, zowel wat het aantal verscheepte producten als de eigenlijke inkomsten betreft. Daarmee wordt de 'significante' daling voortgezet die onderzoeksbureau Gartner zag in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Ongeveer gelijktijdig publiceerde ook IDC cijfers over de EMEA-servermarkt, die nog dramatischer ogen. Het onderzoeksbureau spreekt over de scherpste daling sinds de markt voor het eerst in kaart gebracht werd in 1996. De inkomsten gingen er met maar liefst 34,3 procent op achteruit, en ook het aantal verscheepte toestellen moest een klap van 29,3 procent incasseren.

De midrange-servers doen het met een daling van net geen 28% nog het 'best', terwijl de high-end servers meer dan 40 procent naar beneden gingen. Onderverdeeld naar regio's, zijn het vooral de landen in Centraal- en Oost-Europa die de zwaarste klappen krijgen. De verkoop ging er met net geen 44% op achteruit.

Nog volgens IDC is het snoeien in serverkosten een duidelijke, snelle reactie de verslechterde economische situatie. Op langere termijn zouden de meeste bedrijven wel weer investeren in it-infrastructuur om de totale kostenstructuur te kunnen aanpakken en via bijvoorbeeld virtualisatie, automatisering en energiebesparende technologie de efficiënte weer aan te zwengelen. In de eerste helft van 2010 zou de markt stilaan weer naar een normale situatue terugkeren, verwacht IDC. Ook Gartner ziet pas weer gezonde groeicijfers opduiken in 2010.

Overigens staat HP in het Europese serverlijstje bovenaan met net geen 37 procent marktaandeel in inkomsten. 68 procent daarvan komt uit de Proliant-servers. IBM staat op de tweede plaats met 28,9 procent, waarbij vooral de groei in de op RISC-gebaseerde Power Systems familie in het oog springt. Sun Microsystems (op 3) wist de daling nog het best onder controle te houden (-30,7%).

De crisis blijft ongemeen hard toeslaan. Het eerste kwartaal was ronduit rampzalig voor de servermarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar ging de wereldwijde servermarkt er met een fikse 24 procent op achteruit, zowel wat het aantal verscheepte producten als de eigenlijke inkomsten betreft. Daarmee wordt de 'significante' daling voortgezet die onderzoeksbureau Gartner zag in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ongeveer gelijktijdig publiceerde ook IDC cijfers over de EMEA-servermarkt, die nog dramatischer ogen. Het onderzoeksbureau spreekt over de scherpste daling sinds de markt voor het eerst in kaart gebracht werd in 1996. De inkomsten gingen er met maar liefst 34,3 procent op achteruit, en ook het aantal verscheepte toestellen moest een klap van 29,3 procent incasseren. De midrange-servers doen het met een daling van net geen 28% nog het 'best', terwijl de high-end servers meer dan 40 procent naar beneden gingen. Onderverdeeld naar regio's, zijn het vooral de landen in Centraal- en Oost-Europa die de zwaarste klappen krijgen. De verkoop ging er met net geen 44% op achteruit. Nog volgens IDC is het snoeien in serverkosten een duidelijke, snelle reactie de verslechterde economische situatie. Op langere termijn zouden de meeste bedrijven wel weer investeren in it-infrastructuur om de totale kostenstructuur te kunnen aanpakken en via bijvoorbeeld virtualisatie, automatisering en energiebesparende technologie de efficiënte weer aan te zwengelen. In de eerste helft van 2010 zou de markt stilaan weer naar een normale situatue terugkeren, verwacht IDC. Ook Gartner ziet pas weer gezonde groeicijfers opduiken in 2010. Overigens staat HP in het Europese serverlijstje bovenaan met net geen 37 procent marktaandeel in inkomsten. 68 procent daarvan komt uit de Proliant-servers. IBM staat op de tweede plaats met 28,9 procent, waarbij vooral de groei in de op RISC-gebaseerde Power Systems familie in het oog springt. Sun Microsystems (op 3) wist de daling nog het best onder controle te houden (-30,7%).