Analisten discussiëren over de vraag of Alcatel-Lucent de krasselende mobiele netwerkbusiness moet afstoten.

Het bericht staat te lezen bij het persagentschap Reuters. Daar wordt luidop geopperd dat de nieuwe ceo van het fusiebedrijf, Ben Verwaayen, wel eens zou kunnen kiezen om de mobiele business van het bedrijf te schrappen. Die slorpt immers een boel centen op en heeft vóór 2010 geen uitzicht op grote orders, omdat operatoren hun uitgaven aan het beteugelen zijn.

Op 12 december worden nieuwe strategische maatregelen voorgesteld om de verliezen van Alcatel-Lucent tegen te gaan.

Twee analisten vinden dat "de mobiele business te klein is" en dat Alcatel-Lucent "nooit echt geld zal verdienen aan die activiteiten". Ze stellen dat het bedrijf zich moet focussen op de fixed business, software en integratie. Toch is een analist van Exane BNP Paribas het oneens met die mening: "Ik verwacht niet dat ze hun mobiele activiteiten zullen dumpen, dat zou zelfmoord zijn. Als ik France Telecom was en ik zou een uitrustingbouwer zien die niet eens een end-to-end fixed en mobile oplossing kan leveren, zou ik niet eens met hen praten. Je verliest dus niet enkel de mobiele business, maar ook de fixed busines."

Als het bedrijf wel vasthoudt aan zijn mobiele poot, moet het volgens de analisten een duidelijke r&d-roadmap voorleggen waarbij het zijn centen steekt in LTE, dat vaak als dé mobiele standaard van de toekomst wordt genoemd. Alcatel-Lucent verloor naar schatting 600 miljoen euro in 2007 in z'n 3G-business. "Breng dat op een breakeven en je verbetert de operationele marge simpelweg van 2 procent dit jaar naar 6 procent."

Analisten discussiëren over de vraag of Alcatel-Lucent de krasselende mobiele netwerkbusiness moet afstoten. Het bericht staat te lezen bij het persagentschap Reuters. Daar wordt luidop geopperd dat de nieuwe ceo van het fusiebedrijf, Ben Verwaayen, wel eens zou kunnen kiezen om de mobiele business van het bedrijf te schrappen. Die slorpt immers een boel centen op en heeft vóór 2010 geen uitzicht op grote orders, omdat operatoren hun uitgaven aan het beteugelen zijn. Op 12 december worden nieuwe strategische maatregelen voorgesteld om de verliezen van Alcatel-Lucent tegen te gaan. Twee analisten vinden dat "de mobiele business te klein is" en dat Alcatel-Lucent "nooit echt geld zal verdienen aan die activiteiten". Ze stellen dat het bedrijf zich moet focussen op de fixed business, software en integratie. Toch is een analist van Exane BNP Paribas het oneens met die mening: "Ik verwacht niet dat ze hun mobiele activiteiten zullen dumpen, dat zou zelfmoord zijn. Als ik France Telecom was en ik zou een uitrustingbouwer zien die niet eens een end-to-end fixed en mobile oplossing kan leveren, zou ik niet eens met hen praten. Je verliest dus niet enkel de mobiele business, maar ook de fixed busines." Als het bedrijf wel vasthoudt aan zijn mobiele poot, moet het volgens de analisten een duidelijke r&d-roadmap voorleggen waarbij het zijn centen steekt in LTE, dat vaak als dé mobiele standaard van de toekomst wordt genoemd. Alcatel-Lucent verloor naar schatting 600 miljoen euro in 2007 in z'n 3G-business. "Breng dat op een breakeven en je verbetert de operationele marge simpelweg van 2 procent dit jaar naar 6 procent."