Het Amerikaanse softwareconcern Oracle wil duizend banen schrappen in Europa. Dat zegt althans de Franse vakbond CFDT. Bij onze onderburen zouden er 285 jobs (of ca. 17 procent van het personeelsbestand) op de tocht staan. Als het bericht klopt, zou de totale sanering overeenkomen met zowat 6 procent van het Europese personeelsbestand.

Navraag over de onheilsboodschap leverde zowel bij Oracle zelf als bij de vertegenwoordigers van de werknemers een strikt en formeel "geen commentaar" op. Maar naar verluidt zou er over het al dan niet doorvoeren van een Europese ontslagronde ook binnen het EMEA-management van Oracle zelf nog worden gediscussieerd.

Het getal van 1000 ontslagen wordt daarbij gehanteerd in het kader van een absoluut worst case scenario (in casu als het aantrekken van de ict-investeringen bijzonder lang op zich zou laten wachten).

Bij een relatief snel hernemen van de investeringen zou ook het andere uiterste van het spectrum - zo goed als geen ontslagen - tot de mogelijkheden behoren. De ontslagen in Frankrijk zouden echter wel met zekerheid doorgaan. Het lijkt er dus op dat de Franse vakbond door het publiceren van dit bericht de zaak op de spits wil drijven.

Oracle zei vorige maand dat de verkoop in het kwartaal tot eind augustus 5 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar, maar bij de aankondiging van de Oracle Fusion middleware 11g, gisteren in London, werd dan weer een positieve toon aangeslagen.

Analisten verwachten dat Oracle wereldwijd tot 5.000 van de 86.000 banen wil schrappen. Het bedrijf maakte in april nog bekend dat het Sun Microsystems overneemt. In België telt Oracle een kleine 300 werknemers.

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle wil duizend banen schrappen in Europa. Dat zegt althans de Franse vakbond CFDT. Bij onze onderburen zouden er 285 jobs (of ca. 17 procent van het personeelsbestand) op de tocht staan. Als het bericht klopt, zou de totale sanering overeenkomen met zowat 6 procent van het Europese personeelsbestand. Navraag over de onheilsboodschap leverde zowel bij Oracle zelf als bij de vertegenwoordigers van de werknemers een strikt en formeel "geen commentaar" op. Maar naar verluidt zou er over het al dan niet doorvoeren van een Europese ontslagronde ook binnen het EMEA-management van Oracle zelf nog worden gediscussieerd. Het getal van 1000 ontslagen wordt daarbij gehanteerd in het kader van een absoluut worst case scenario (in casu als het aantrekken van de ict-investeringen bijzonder lang op zich zou laten wachten). Bij een relatief snel hernemen van de investeringen zou ook het andere uiterste van het spectrum - zo goed als geen ontslagen - tot de mogelijkheden behoren. De ontslagen in Frankrijk zouden echter wel met zekerheid doorgaan. Het lijkt er dus op dat de Franse vakbond door het publiceren van dit bericht de zaak op de spits wil drijven. Oracle zei vorige maand dat de verkoop in het kwartaal tot eind augustus 5 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar, maar bij de aankondiging van de Oracle Fusion middleware 11g, gisteren in London, werd dan weer een positieve toon aangeslagen. Analisten verwachten dat Oracle wereldwijd tot 5.000 van de 86.000 banen wil schrappen. Het bedrijf maakte in april nog bekend dat het Sun Microsystems overneemt. In België telt Oracle een kleine 300 werknemers.