Schrikkelsecondebug haalt websites en servers even uit de lucht

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De extra seconde die zaterdag toegevoegd werd aan de tijd – een zogeheten ‘schrikkelseconde’ – heeft voor heel wat problemen gezorgd op internet. Flink wat sites waaronder ronkende namen als LinkedIn, Foursquare, Reddit, Yelp en StumbleUpon gingen onderuit en waren even offline als gevolg van serverproblemen. Die serverproblemen ontstonden omdat verschillende versies van softwarepakketten moeite bleken te hebben met het correct verwerken van de extra seconde. Zo werden er problemen gebeld met bepaalde kernelversies van Linuxdistributies als Debian Squeeze. In andere Linuxversies ging de ntpd-daemon – de module die er voor zorgt dat de tijd gesynchronsieerd wordt met de atoomklokservers – in de fout. Maar ook Java, Hadoop en de Apache Cassandra database worden met de vinger gewezen.

De extra seconde die zaterdag toegevoegd werd aan de tijd – een zogeheten ‘schrikkelseconde’ – heeft voor heel wat problemen gezorgd op internet. Flink wat sites waaronder ronkende namen als LinkedIn, Foursquare, Reddit, Yelp en StumbleUpon gingen onderuit en waren even offline als gevolg van serverproblemen.

Die serverproblemen ontstonden omdat verschillende versies van softwarepakketten moeite bleken te hebben met het correct verwerken van de extra seconde. Zo werden er problemen gebeld met bepaalde kernelversies van Linuxdistributies als Debian Squeeze. In andere Linuxversies ging de ntpd-daemon – de module die er voor zorgt dat de tijd gesynchronsieerd wordt met de atoomklokservers – in de fout. Maar ook Java, Hadoop en de Apache Cassandra database worden met de vinger gewezen.

De meeste besturingssystemen en softwarepakketten halen de correcte tijd op via ntp-servers (‘network time protocol’), om de tijdsnotatie op die manier helemaal gelijk te laten lopen met die van de atoomklok. Maar bij het ophalen en correct verwerken van de extra seconde liep het in sommige gevallen mis. Wat dan bijvoorbeeld gebeurde, is dat een bug ervoor zorgde dat processors maximaal belast werden door een of enkele processen, waardoor de servers niet meer hun normale taken konden uitvoeren, zoals het hosten van databases of renderen van websites. Dikwijls ontstond ook een waterval aan andere problemen. Mozilla bijvoorbeeld kwam in de problemen omdat het open source platform Hadoop – geschreven in Java – met een schrikkelbug te kampen had.

Het probleem doet uiteraard denken aan de fameuze Y2K-bug. Toch is het vreemd dat ‘schrikkelproblemen’ blijven opduiken. Schrikkelseconden zijn niet bepaald zeldzaam. Sinds de invoering van dit systeem in 1972 zijn in totaal immers al 25 schrikkelseconden toegevoegd, gemiddeld ongeveer een seconde per 18 maanden. Een schrikkelseconde is een seconde die aan de kalenderdatum/tijd toegevoegd wordt om het verschil in lengte tussen de gemiddelde zonnedag en de uurwerkdag (24 uur) te corrigeren. De rotatie van de aarde om haar as loopt immers niet precies gelijkt met de tijdsnotatie van de atoomklok.

Windows-systemen leken deze keer overigens hoofdzakelijk gespaard van problemen. Ook Google hield zich goed staande. Google voegt schrikkelseconden gespreid toe volgens een systeem dat beetje bij beetje milliseconden toevoegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content