Een einde maken aan de onzekerheid die knaagt bij de klanten van Sun en die de concurrentie - IBM op kop - mooie kansen biedt. Dat probeerden Ellison en McNealy bij de opening van Oracle OpenWorld. Zonder evenwel met echte nieuwigheden voor de dag te komen.

Oracle OpenWorld 2009 werd op gang getrokken met de SUN-day: de dag van Sun. De conferentie van Oracle-gebruikers had besloten om Sun in de kijker te zetten tijdens deze openingszitting. Op het podium speelden Larry Ellison en Scott McNealy elk om beurt (maar nooit echt als duo) voor één avond de hoofdpersonages in een stuk waarvan het exacte scenario voorlopig onbekend blijft. In zekere zin was het een wederdienst van Oracle aan Sun, dat Ellison had verwelkomd op de opening van JavaOne. Maar we hebben niet veel bijgeleerd.

Larry en Scott herhaalden gewoon wat ze allebei al eerder hebben verteld, in een vurig betoog, om de zoveel tijd afgewisseld met een reclamespot. "Oracle zal meer investeren in Sparc- en Solaris-ontwikkelingen dan Sun nu doet." (Zou het gebruik van de tegenwoordige tijd daarbij een belangrijke aanwijzing zijn???) "Java speaks for itself." Een eerder zwakke geloofsbelijdenis vanwege Oracle, wat Scott McNealy ook toegeeft, maar niet zonder er met de nodige ironie aan toe te voegen dat "onze teams Larry hierover aan het briefen zijn." Of nog: "MySQL gaat niet zozeer de concurrentie aan met Oracle-databases maar vooral met Microsoft." Waarop Larry Ellison toevoegt: "We gaan meer dan Sun in MySQL investeren, onze bijdrage tot dit product verhogen. En als we het verbeteren, kunnen we er misschien zelfs geld mee verdienen ..."

Hoe zit het met het materiaal? Oracle presenteert "de tweede generatie" van zijn "Exadata" Database Machine, gebaseerd op SPARC, FlashFire, ZFS ... (een jaar geleden was de eerste versie nog gebaseerd op HP-materiaal) en claimt hogere prestatieniveaus. Blijft nog de vraag of Oracle verder zal gaan dan geoptimaliseerde oplossingen voor zijn software en andere appliance-oplossingen.

Wat de opslag betreft, heeft Scott McNealy enkel benadrukt dat virtualisering en netwerktechnologieën belangrijk waren voor datacenters, cloud computing of andere gedistribueerde it-toepassingen waarover tegenwoordig zo veel te doen is. "Voeg daar nog de databases, applicaties en middleware van Oracle aan toe, en je krijgt een zeer robuust datacenter." Kwestie van de strijd aan te gaan met Larry's beste vijand: IBM. "We gaan de prestaties van Sun verbeteren, met een betere integratie van de technologieën van Sun en Oracle", belooft Ellison. "Er zijn bepaalde voordelen verbonden aan die unieke organisatie, met de ontwikkeling van hardware in de vingers, evenals software en alle stukken die daarin passen. Kijk maar naar Apple ..."

De openingszitting van OpenWorld leverde niets meer op. Maar de oprichter van Sun had het publiek al op voorhand gewaarschuwd: "Er is nog heel wat werk aan de winkel. Er staat nog niets vast en ... de advocaten waken."

Een einde maken aan de onzekerheid die knaagt bij de klanten van Sun en die de concurrentie - IBM op kop - mooie kansen biedt. Dat probeerden Ellison en McNealy bij de opening van Oracle OpenWorld. Zonder evenwel met echte nieuwigheden voor de dag te komen. Oracle OpenWorld 2009 werd op gang getrokken met de SUN-day: de dag van Sun. De conferentie van Oracle-gebruikers had besloten om Sun in de kijker te zetten tijdens deze openingszitting. Op het podium speelden Larry Ellison en Scott McNealy elk om beurt (maar nooit echt als duo) voor één avond de hoofdpersonages in een stuk waarvan het exacte scenario voorlopig onbekend blijft. In zekere zin was het een wederdienst van Oracle aan Sun, dat Ellison had verwelkomd op de opening van JavaOne. Maar we hebben niet veel bijgeleerd. Larry en Scott herhaalden gewoon wat ze allebei al eerder hebben verteld, in een vurig betoog, om de zoveel tijd afgewisseld met een reclamespot. "Oracle zal meer investeren in Sparc- en Solaris-ontwikkelingen dan Sun nu doet." (Zou het gebruik van de tegenwoordige tijd daarbij een belangrijke aanwijzing zijn???) "Java speaks for itself." Een eerder zwakke geloofsbelijdenis vanwege Oracle, wat Scott McNealy ook toegeeft, maar niet zonder er met de nodige ironie aan toe te voegen dat "onze teams Larry hierover aan het briefen zijn." Of nog: "MySQL gaat niet zozeer de concurrentie aan met Oracle-databases maar vooral met Microsoft." Waarop Larry Ellison toevoegt: "We gaan meer dan Sun in MySQL investeren, onze bijdrage tot dit product verhogen. En als we het verbeteren, kunnen we er misschien zelfs geld mee verdienen ..." Hoe zit het met het materiaal? Oracle presenteert "de tweede generatie" van zijn "Exadata" Database Machine, gebaseerd op SPARC, FlashFire, ZFS ... (een jaar geleden was de eerste versie nog gebaseerd op HP-materiaal) en claimt hogere prestatieniveaus. Blijft nog de vraag of Oracle verder zal gaan dan geoptimaliseerde oplossingen voor zijn software en andere appliance-oplossingen. Wat de opslag betreft, heeft Scott McNealy enkel benadrukt dat virtualisering en netwerktechnologieën belangrijk waren voor datacenters, cloud computing of andere gedistribueerde it-toepassingen waarover tegenwoordig zo veel te doen is. "Voeg daar nog de databases, applicaties en middleware van Oracle aan toe, en je krijgt een zeer robuust datacenter." Kwestie van de strijd aan te gaan met Larry's beste vijand: IBM. "We gaan de prestaties van Sun verbeteren, met een betere integratie van de technologieën van Sun en Oracle", belooft Ellison. "Er zijn bepaalde voordelen verbonden aan die unieke organisatie, met de ontwikkeling van hardware in de vingers, evenals software en alle stukken die daarin passen. Kijk maar naar Apple ..." De openingszitting van OpenWorld leverde niets meer op. Maar de oprichter van Sun had het publiek al op voorhand gewaarschuwd: "Er is nog heel wat werk aan de winkel. Er staat nog niets vast en ... de advocaten waken."