De Amerikaan Rod Beckstrom wordt de nieuwe CEO van de Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (Icann). Beckstrom stond tot enkele maanden geleden aan het hoofd van het Cyber Security Center van het Department of Homeland Security in de VS, maar stapte op na een rist interne conflicten.

Beckstrom volgt Paul Twomey op, die CEO was sinds maart 2003, maar eerder op het jaar te kennen gaf dat hij er mee wilde ophouden. Twomey werd intussen al gevraagd om de leiding op zich te nemen van een groot breedbandproject in zijn thuisland Australië.

Rod Beckstrom, die geldt als een voornaam denker op het vlak van cybercrime en security, is ook een expert op het vlak van ecologie en 'groene' projecten binnen bedrijven. Daarnaast werkte hij mee aan een rist succesvolle managementboeken waaronder 'The Starfish and the Spider: The Unstoppabale Power of Leaderless Organisations'.

De eerste reacties op de aanstelling van Beckstrom zijn overwegend positief. Onder meer Eric Schmidt, ceo van Google, ziet in de man een uitstekend persoon om 'de alsmaar ingrijpendere rol van het internet in onze maatschappij te sturen'. Vint Cerf, zowat de vader van het internet, merkt dan weer op dat de ervaring van Beckstrom in de industrie én de overheid hem zal helpen in zijn nieuwe functie.

Desalniettemin wacht de Amerikaan de aartsmoeilijke taak om Icann doorheen de meest turbulente periode uit zijn bestaan te leiden. Het voorstel van de organisatie om honderden nieuwe domeinnamen toe te laten (zoals bijvorobeeld .vla), krijgt immers heel wat tegenwind, zowel in de VS als ver daarbuiten. In de wandelgangen van de recente Icann-meetings werd dan ook gefluisterd dat Paul Twomey zijn mandaat niet wilde verlengen omdat hij vreesde dat de instantie zich in te woelig water zou gaan begeven.

Dat het Icann-opperhoofd een Amerikaans staatsburger wordt met een verleden bij de overheid, is dan weer voer voor de critici die Icann partijdigheid verwijten. De organisatie werd opgericht als een onafhankelijke instantie die zelf zijn koers kon bepalen, maar desalniettemin kan Icann wegens historisch bepaalde contractuele verplichtingen geen enkele nieuwe domeinextensie introduceren zonder de voorafgaande goedkeuring van de Amerikaanse overheid.

De Amerikaan Rod Beckstrom wordt de nieuwe CEO van de Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (Icann). Beckstrom stond tot enkele maanden geleden aan het hoofd van het Cyber Security Center van het Department of Homeland Security in de VS, maar stapte op na een rist interne conflicten. Beckstrom volgt Paul Twomey op, die CEO was sinds maart 2003, maar eerder op het jaar te kennen gaf dat hij er mee wilde ophouden. Twomey werd intussen al gevraagd om de leiding op zich te nemen van een groot breedbandproject in zijn thuisland Australië. Rod Beckstrom, die geldt als een voornaam denker op het vlak van cybercrime en security, is ook een expert op het vlak van ecologie en 'groene' projecten binnen bedrijven. Daarnaast werkte hij mee aan een rist succesvolle managementboeken waaronder 'The Starfish and the Spider: The Unstoppabale Power of Leaderless Organisations'. De eerste reacties op de aanstelling van Beckstrom zijn overwegend positief. Onder meer Eric Schmidt, ceo van Google, ziet in de man een uitstekend persoon om 'de alsmaar ingrijpendere rol van het internet in onze maatschappij te sturen'. Vint Cerf, zowat de vader van het internet, merkt dan weer op dat de ervaring van Beckstrom in de industrie én de overheid hem zal helpen in zijn nieuwe functie. Desalniettemin wacht de Amerikaan de aartsmoeilijke taak om Icann doorheen de meest turbulente periode uit zijn bestaan te leiden. Het voorstel van de organisatie om honderden nieuwe domeinnamen toe te laten (zoals bijvorobeeld .vla), krijgt immers heel wat tegenwind, zowel in de VS als ver daarbuiten. In de wandelgangen van de recente Icann-meetings werd dan ook gefluisterd dat Paul Twomey zijn mandaat niet wilde verlengen omdat hij vreesde dat de instantie zich in te woelig water zou gaan begeven. Dat het Icann-opperhoofd een Amerikaans staatsburger wordt met een verleden bij de overheid, is dan weer voer voor de critici die Icann partijdigheid verwijten. De organisatie werd opgericht als een onafhankelijke instantie die zelf zijn koers kon bepalen, maar desalniettemin kan Icann wegens historisch bepaalde contractuele verplichtingen geen enkele nieuwe domeinextensie introduceren zonder de voorafgaande goedkeuring van de Amerikaanse overheid.