Met een gezonde 13,2 procent omzetgroei in 2010 lijkt de crisis daar achter de rug.

In 2010 werden er wereldwijd 16,8 procent meer servers verkocht dan in 2009. Dat zorgde voor 13,2 procent meer omzet, zo meldt analistenkantoor Gartner. De groei komt voornamelijk op conto van de vervanging van x86-servers, waarvan de vervangingscyclus tijdens de crisis bij veel bedrijven wat was verlengd. Ook de stap naar de cloud, vooral in Noord-Amerika, zou van enige invloed kunnen geweest zijn op de stijging.

De twee sterkste spelers op de markt zijn HP en IBM, allebei met meer dan 15 miljard omzet uit servers en met daardoor respectievelijk 31,4 en 30,8 procent marktaandeel. HP noteerde het hele jaar door sterke resultaten met zijn x86 ProLiant, maar met System Z kwam IBM op het einde van het jaar sterk opzetten. Volgens Gartner zal in 2011 duidelijk worden welke van beide spelers het beste inspeelt op de huidige marktnoden.

Op ruime afstand volgt Dell, met 14,7 procent van de markt. Maar dat bedrijf zag zijn omzet uit servers wel een derde de hoogte in gaan. De zwaarste verliezer uit de lijst in Oracle, dat maar liefst 17,7 procent omzet moest prijsgeven. Gevolg is dat Fujitsu Oracle omzetgewijs op de hielen zit.

Op vlak van aantal verkochte servers is Oracle trouwens al naar de vijfde plaats gezakt (-31,6 procent in 2010), ten voordele van Fujitsu. Dell, dat een mooie groei van 21,3 procent optekende, staat in die lijst op de tweede plaats, achter HP en voor IBM. Overigens valt van de komst van Cisco op de servermarkt nog weinig te merken. Gartner spreekt van een 'laag, eencijferig marktaandeel'.

Het analistebureau verwacht ook groei op de servermarkt in 2011, maar beperkter, omdat de piek van vervangingen van x86-servers in 2010 lag. Virtualisatie van machines zorgt bovendien voor een extra buffer op de groei.

Met een gezonde 13,2 procent omzetgroei in 2010 lijkt de crisis daar achter de rug. In 2010 werden er wereldwijd 16,8 procent meer servers verkocht dan in 2009. Dat zorgde voor 13,2 procent meer omzet, zo meldt analistenkantoor Gartner. De groei komt voornamelijk op conto van de vervanging van x86-servers, waarvan de vervangingscyclus tijdens de crisis bij veel bedrijven wat was verlengd. Ook de stap naar de cloud, vooral in Noord-Amerika, zou van enige invloed kunnen geweest zijn op de stijging. De twee sterkste spelers op de markt zijn HP en IBM, allebei met meer dan 15 miljard omzet uit servers en met daardoor respectievelijk 31,4 en 30,8 procent marktaandeel. HP noteerde het hele jaar door sterke resultaten met zijn x86 ProLiant, maar met System Z kwam IBM op het einde van het jaar sterk opzetten. Volgens Gartner zal in 2011 duidelijk worden welke van beide spelers het beste inspeelt op de huidige marktnoden. Op ruime afstand volgt Dell, met 14,7 procent van de markt. Maar dat bedrijf zag zijn omzet uit servers wel een derde de hoogte in gaan. De zwaarste verliezer uit de lijst in Oracle, dat maar liefst 17,7 procent omzet moest prijsgeven. Gevolg is dat Fujitsu Oracle omzetgewijs op de hielen zit. Op vlak van aantal verkochte servers is Oracle trouwens al naar de vijfde plaats gezakt (-31,6 procent in 2010), ten voordele van Fujitsu. Dell, dat een mooie groei van 21,3 procent optekende, staat in die lijst op de tweede plaats, achter HP en voor IBM. Overigens valt van de komst van Cisco op de servermarkt nog weinig te merken. Gartner spreekt van een 'laag, eencijferig marktaandeel'. Het analistebureau verwacht ook groei op de servermarkt in 2011, maar beperkter, omdat de piek van vervangingen van x86-servers in 2010 lag. Virtualisatie van machines zorgt bovendien voor een extra buffer op de groei.