She Goes ICT – Waar staan de jonge winnaressen vandaag? (Deel 2)

. © .
Pieterjan Van Leemputten

In de aanloop naar de verkiezing van de ICT Woman of the Year en de vijfde Young ICT Lady of the Year blikken we terug op de jonge winnaressen van de afgelopen edities. Vandaag spreken we met Karlien Vanden Eynde, die in 2012 de spits afbeet.

We spreken Karlien Vanden Eynde in drukke tijden. Ze heeft er immers net een verhuis naar Seattle opzitten en begint aan een nieuw verhaal binnen Microsoft. In 2012 was ze de eerste Young ICT Lady of the Year.

Hoe kijk je terug op je jaar als Young ICT Lady?

“In het begin was het even zoeken naar wat er van je wordt verwacht omdat het de eerste keer was. Het was een sprong in het onbekende maar het was uiteraard een fantastische ervaring, zeker in combinatie met Martine Tempels die toen ICT Woman of the Year werd. Zij is dat jaar ook mijn mentor geweest dus ik heb veel van haar geleerd. Ze heeft me betrokken bij elke activiteit, op scholen of onder meer bij ADM, die werd georganiseerd. Als je in ICT werkt dan opent het enorm veel deuren en ontmoet je veel mensen. Maar het heeft mij ook ‘gestretcht’. Ik stond van nature niet te springen om presentaties te geven, maar die rol heeft me wel geleerd het met meer comfort te doen. Spreken in het openbaar is vandaag iets waar ik me een pak aangenamer bij voel en zelfs vandaag word ik nog regelmatig omwille van die titel gevraagd om op een school of een event te spreken.”

Het was een sprong in het onbekende maar het was een fantastische ervaring.

She Goes ICT - Waar staan de jonge winnaressen vandaag? (Deel 2)

Hoe is je carrière intussen geëvolueerd?

Destijds was ik verantwoordelijk voor hosting bij Microsoft Belux. Het is moeilijk af te meten aan de titel die ik heb gewonnen maar het heeft wel voor positieve tractie en visibiliteit gezorgd in het bedrijf. Twee jaar later ben ik mama geworden gevolgd door enkele maanden zwangerschapsverlof om nadien terug te keren in een nieuwe functie: Sales Excellence Lead waarin ik verantwoordelijk ben voor het reilen en zeilen voor SMS&P (Small and Midmarket Solutions & Partners). Omdat ik Young ICT Lady was, wisten mijn managers ook dat ik vaak ging spreken en naar netwerkevents ging, maar ook ervaring had met gesprekken voeren met ceo’s en cio’s. En uiteraard doe je veel kennis op buiten je bedrijf, onder andere dankzij het mentorschap van Martine.”

Sinds deze zomer was ik op zoek naar een job in het buitenland. Mijn man werkt ook voor Microsoft en kreeg een job in het hoofdkwartier in Seattle aangeboden. Zelf start ik volgende maand als Senior Product Segment Manager. Ik werk voor het cloudplatform binnen het SMB-segment. Heeft mijn titel daartoe bijgedragen? Misschien niet rechtstreeks, maar het is zeker een ijsbreker geweest tijdens de gesprekken.”

Welke raad geef je mee aan jonge vrouwen in ICT?

“Altijd uit je comfortzone komen. Dat heeft bij mij centraal gestaan. Als Young ICT Lady was dat zeker voor public speaking en mijn zelfzekerheid het geval. Besef dat je als jonge vrouw ook een zeg hebt tussen al die mannen. Je moet jezelf uitrekken: als iemand je een opportuniteit geeft, bijvoorbeeld spreken voor een zaal vol afgestudeerden, dan was ik daar in mijn hoofd zenuwachtig voor, maar mijn buikgevoel zegt ‘gewoon doen!’.”

Besef dat je als jonge vrouw ook een zeg hebt tussen al die mannen.

“Dat zijn heel positieve ervaringen geweest en dat heeft mijn presentatietechnieken enorm aangescherpt. Hetzelfde geldt wanneer je de verantwoordelijkheid neemt voor een project. Veel vrouwen durven zichzelf te onderschatten op dat vlak. Maar rek je uit en ga er gewoon voor!”

Op 4 februari bekroont Data News de ICT Woman of the Year en de Young ICT Lady of the Year. Ben je jonger dan dertig en actief in een digitale omgeving? Schrijf je dan nu in op ShegoesICT.Be!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content