She Goes ICT – Waar staan de jonge winnaressen vandaag? (Deel 3)

. © .

In de aanloop naar de verkiezing van de ICT Woman of the Year en de vijfde Young ICT Lady of the Year blikken we terug op de jonge winnaressen van de afgelopen edities. Vandaag spreken we met Wendy Vermoesen die in 2014 haar titel won.

We moeten eigenlijk niet vragen hoe het met Wendy Vermoesen gaat. Ofwel zit ze in de VS, ofwel komen we haar tegen op events waar ze vaak zelf aan het woord is.

Pascale Van Damme (R), managing director van Dell Belux, is verkozen tot ICT Woman of the Year 2014. Wendy Vermoesen (L), destijds lead developer bij RealDolmen, werd bekroond tot Young ICT Lady of the Year
Pascale Van Damme (R), managing director van Dell Belux, is verkozen tot ICT Woman of the Year 2014. Wendy Vermoesen (L), destijds lead developer bij RealDolmen, werd bekroond tot Young ICT Lady of the Year© .

Hoe kijk je terug op je jaar als Young ICT Lady?

Het was een heel leuk jaar. Ik kreeg veel uitnodigingen om te gaan spreken en zo heb ik ict bij jongeren en vrouwen op een extra manier in de verf kunnen zetten. Dat was een heel toffe ervaring. Dat heeft ook veel telefoontjes van potentiële werkgevers met zich meegebracht. Plots ging de arbeidsmarkt een stuk verder open. Dat zijn de twee dingen die me het meest zijn opgevallen dat jaar.”

Plots ging de arbeidsmarkt een stuk verder open.

Vermoesen was al voor ze Young ICT Lady werd fel bezig met het promoten van technologie bij jongeren, onder meer met Coderdojo. “Ik ging al regelmatig naar events, maar sindsdien sta ik vooraan. Mensen komen met meer aandacht naar je luisteren en je spreekt ook een iets ander en groter publiek aan.”

“In maart ben ik uiteindelijk zo opgepikt om mee naar de VN in New York te gaan om er deel te nemen aan een panel over smart cities in Brussel, Barcelona en Seoul. Dat was weliswaar toen ik geen Young ICT Lady meer was, maar het is er wel uit voortgevloeid. Vandaag ben ik nog steeds betrokken bij heel het smart city gebeuren in Brussel.”

Hoe is je carrière intussen geëvolueerd?

Wendy Vermoesen was lead developer bij Real Dolmen, een job die ze intussen heeft ingeruild voor een functie bij Yambla, het bedrijf van haar partner Yoeri Roels. Van daaruit pendelt ze elke paar maanden tussen Opwijk en San Francisco.

“Vandaag ben ik Customer Success Manager. Dat is een heel brede rol. Ik ben nog altijd bezig met development, maar wat ik vooral doe is klanten op weg helpen en zorgen dat de implementatie van Yambla bij klanten een succes is en blijft. Daarnaast beheer ik de community van klanten en partners.”

Een titel als Young ICT Lady geeft je meer ruimte om risico’s te nemen.

“Natuurlijk hoop ik op het meest positieve scenario waarbij we met Yambla boomen in de VS. Maar stel dat dat niet het geval is dan denk ik wel dat er genoeg kansen zijn om in België aan de slag te gaan. Op dat vlak geeft een titel als Young ICT Lady je wat meer ruimte om risico’s te nemen. Het helpt zelfs met mijn visumaanvraag. Het staat mooi op je cv: waar iemand anders verschillende referenties moet opgeven, heb ik het gevoel dat dat bij mij een minder grote rol speelde.”

Welke raad geef je mee aan jonge vrouwen in ICT?

“Jonge vrouwen moeten hun passie bewaren en zichzelf zijn. Ook als je straks meedoet en voor de jury verschijnt: blijf gewoon jezelf met je eigen verhaal. Ik was zelf enorm zenuwachtig om daar te staan, maar ik ben wel mezelf gebleven en vanuit mijn passie gesproken in plaats van te focussen op wat ik al verwezenlijkt heb of wat ik nog wil doen. Ik stond honderd procent achter wat ik doe en de keuzes die ik maak en dat moet jong ict-talent ook doen. Zowel privé als professioneel: je moet er helemaal achter staan en je passie blijven volgen.

Op 4 februari bekroont Data News de ICT Woman of the Year en de Young ICT Lady of the Year. Ben je jonger dan dertig en actief in een digitale omgeving? Schrijf je dan voor 27 november in op ShegoesICT.Be!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content