Een internationale jury heeft 'Shoppy' uitgeroepen tot grote winnaar op de jaarlijkse Inca Awards, een initiatief van het IBBT waarbij deelnemers op enkele weken tijd een nuttige en zinvolle applicatie in elkaar moeten steken.

De prijs werd donderdag toegekend tijdens iMinds, het jaarlijkse netwerkevenement van het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie, dat dit keer onderdeel was van de Future Internet Conference Week in Gent (www.fi-week.eu). Shoppy is een internetdienst die hulpbehoevenden en vrijwilligers ('shoppers') samenbrengt.

De hulpbehoevenden kunnen een boodschappenlijstje aanmaken, en vrijwilligers in de buurt waarschuwen via het internet. Zij krijgen het lijstje binnen via hun iPhone app, pikken de boodschappen op, en leveren die thuis af. Daarbij kan er altijd tijd worden vrijgemaakt voor een praatje, waardoor meteen ook de sociale cohesie bevorderd wordt, één van de vereisten dit jaar.

De applicatie is een initiatief van Tom Nys, Gert Van Nespen en Sandy Cools. Zij gingen naar huis met 10.000 euro. "Shoppy stak met kop en schouders boven de andere kandidaten uit omdat deze applicatie echt bijdraagt tot het tegengaan van sociale uitsluiting", oordeelde de jury. "Bovendien is er een mobiele én een webclient voorzien, waardoor de cirkel helemaal rond is."

Zes partners werkten samen voor de Inca Awards: I2BC uit Spanje, Digiteo uit Frankrijk, het IBBT en LIEU uit België, MFG uit Duitsland en the New Factory uit Finland. Daardoor kon deze editie een groter publiek bereiken, wat de creativiteit zeker ten goede kwam.

Sinds de start van de wedstrijd op 1 oktober werden 43 nieuwe ict-toepassingen uit heel Europa ingezonden. Een internationale jury, waaronder Sonic Angel-bedenker Bart Becks, directeur Luc Tayart van de Koning Boudewijnstichting en CTO Méhand Guiddir van Altran, kozen de tien beste teams.

Empaper.me, FeedSpeaker, Seffens en Tweets for Equal Europe kregen een zilveren medaille mee naar huis. Opvallendste van de vier is zeker empaper.me, een app die familie en vrienden van mensen die níet op het internet vertoeven de mogelijkheid biedt om interessante online content in papieren magazinevorm te gieten, en via de post thuis te laten afleveren.

Een internationale jury heeft 'Shoppy' uitgeroepen tot grote winnaar op de jaarlijkse Inca Awards, een initiatief van het IBBT waarbij deelnemers op enkele weken tijd een nuttige en zinvolle applicatie in elkaar moeten steken. De prijs werd donderdag toegekend tijdens iMinds, het jaarlijkse netwerkevenement van het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie, dat dit keer onderdeel was van de Future Internet Conference Week in Gent (www.fi-week.eu). Shoppy is een internetdienst die hulpbehoevenden en vrijwilligers ('shoppers') samenbrengt. De hulpbehoevenden kunnen een boodschappenlijstje aanmaken, en vrijwilligers in de buurt waarschuwen via het internet. Zij krijgen het lijstje binnen via hun iPhone app, pikken de boodschappen op, en leveren die thuis af. Daarbij kan er altijd tijd worden vrijgemaakt voor een praatje, waardoor meteen ook de sociale cohesie bevorderd wordt, één van de vereisten dit jaar. De applicatie is een initiatief van Tom Nys, Gert Van Nespen en Sandy Cools. Zij gingen naar huis met 10.000 euro. "Shoppy stak met kop en schouders boven de andere kandidaten uit omdat deze applicatie echt bijdraagt tot het tegengaan van sociale uitsluiting", oordeelde de jury. "Bovendien is er een mobiele én een webclient voorzien, waardoor de cirkel helemaal rond is." Zes partners werkten samen voor de Inca Awards: I2BC uit Spanje, Digiteo uit Frankrijk, het IBBT en LIEU uit België, MFG uit Duitsland en the New Factory uit Finland. Daardoor kon deze editie een groter publiek bereiken, wat de creativiteit zeker ten goede kwam. Sinds de start van de wedstrijd op 1 oktober werden 43 nieuwe ict-toepassingen uit heel Europa ingezonden. Een internationale jury, waaronder Sonic Angel-bedenker Bart Becks, directeur Luc Tayart van de Koning Boudewijnstichting en CTO Méhand Guiddir van Altran, kozen de tien beste teams. Empaper.me, FeedSpeaker, Seffens en Tweets for Equal Europe kregen een zilveren medaille mee naar huis. Opvallendste van de vier is zeker empaper.me, een app die familie en vrienden van mensen die níet op het internet vertoeven de mogelijkheid biedt om interessante online content in papieren magazinevorm te gieten, en via de post thuis te laten afleveren.