Sickinghe en Berckmoes richten eigen bedrijf op

Pieterjan Van Leemputten

Renaat Berckmoes verlaat Telenet voor zijn ex-baas Duco Sickinghe. Samen richten ze met Fortino een nieuw bedrijf op.

Renaat Berckmoes verlaat Telenet voor zijn ex-baas Duco Sickinghe. Samen richten ze met Fortino een nieuw bedrijf op.

“Ik ga samen met Duco (Sickinghe, nvdr) Fortino, een nieuw bedrijf, oprichten,” zegt Berckmoes. “We gaan jonge ondernemers, niet zozeer jonge bedrijven, begeleiden. Het wordt dus geen Greenfield of venture capital, maar we richten ons eerder op kmo’s die al een tijdje actief zijn, maar in een soort van transitiefase zitten.”

Het duo wil zijn kennis kunnen delen met anderen. “We merken dat er in Vlaanderen meer nood is aan ondernemers. We hebben samen behoorlijk wat commerciële en financiële ervaring en we hebben bewezen dat we een goed evenwicht kunnen vinden tussen de belangen van alle partijen;”

Wel wil de ex-cfo benadrukken dat zijn vertrek geen stem tegen de nieuwe topman John Porter is. “Het vertrek van Duco was wel een katalysator. Ik heb 12 jaar met hem samengewerkt en doorheen de jaren zijn we partners in crime geworden.”

Geen telecom, wel technologie

Het duo zal naar eigen zeggen “zeer waarschijnlijk niet” in de telecomsector belanden. “We beperken ons niet tot België, maar het is niet onze hoofdbedoeling om in telecom te zitten. Wel is er een technologische angle. Technologie is belangrijk in ons leven en dat blijft het ook.”

De reden dat Telenet zijn geld in de VS ging zoeken was omdat men daar al ervaring had met kabeltechnologie. “Daar wist men dat het mogelijk was om een telecombedrijf met kabel op te zetten.” Vanaf 2003 volgden de eerste obligaties. “Dat was toen vooral een Amerikaanse aangelegenheid. We waren het eerste kabelbedrijf dat terug naar de obligatiemarkt ging sinds 2000. Nadien zijn we ook het eerste kabelbedrijf geweest op de Europese beurs.”

Telenet is vandaag voor meer dan de helft in handen van Liberty Global. Al heeft dat weinig te maken met de financiering van destijds. “De twee zijn ergens verwant. Maar de aanwezigheid van een Amerikaanse aandeelhouder had meer te maken met de technologie van de kabel,” zegt Berckmoes. “Europa had kabel nog niet ontdekt als telecomtechnologie.” Daarnaast benadrukt hij dat schaalgrootte enorm belangrijk was en is in de sector. Daarom is het volgens hem belangrijk om vanuit de VS technologie te kunnen gebruiken.

Net niet kopje onder

Als zijn persoonlijke hoogtepunt ziet Berckmoes vooral dat Telenet in 2002 niet ten onder is gegaan. “Wat daarna kwam is het verhaal van vele mensen,” klinkt het. Op dat moment moest het bedrijf geld zien op te halen. “Maar in tussentijd moest je wel zorgen dat er voldoende cash was om rond te komen. De rekeningen en je personeel moet betaald worden.”

Een bijkomend hoogtepunt was de overname van Interkabel. “Dat heeft ons toegelaten om in heel Vlaanderen hetzelfde triple play aanbod aan te bieden. Dat zorgde ook voor een verandering in onze financiële resultaten na 2008. Zelfs onze mobiele plannen komen daaruit verder. Het heeft het bedrijf toen een nieuwe adem gegeven.”

Slapeloze nachten

De moelijkste periode bij Telenet is voor de financiële topman zonder twijfel de beursgang geweest. Al blikt hij er achteraf wel positief op terug. “Daar heb ik zes maanden lang dag en nacht aan gewerkt. Ik heb meer bij de advocaten geslapen dan in mijn eigen bed. Ook de eerste dagen na de beursgang waren zeer spannend, maar uiteindelijk is dat goed verlopen.”

Dat is naar eigen zeggen het enige moeilijke moment geweest in zijn periode bij Telenet. Al herinnert hij zich ook de debatten met de televisiezenders. “Het is niet omdat Telenet succes heeft dat we van alles de rekening moeten betalen. Er is een verschil tussen fairness en billijkheid en de grens is in dit debat al lang overschreden.” Toch beseft hij dat de Vlaamse zenders aan boord moeten blijven. “Je kan zoiets niet zonder Vlaamse content doen, maar ik denk dat de verhoudingen wat zoek zijn geraakt in dit debat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content