Siemens Enterprise, de joint venture van Gores en Siemens overweegt een beursgang. "Het is zeker een optie die ons geld zou kunnen opleveren voor overnames," vertelt Mark Stone, de ceo van Siemens Enterprise.

Het is precies een jaar geleden dat Gores een 51 procent participatie nam in Siemens Enterprise. Toen werd een potje van 350 miljoen euro opzij gezet voor overnames. Daar is nog niets mee gebeurd. Siemens Enterprise bood wel mee voor de bedrijfsafdeling van Nortel, maar zat behoorlijk onder het bod van Avaya dat 600 miljoen euro bedroeg. Mark Stone, een Gores-getrouwe, wil via overnames snel groeien om het marktaandeel te vergroten (daarin paste Nortel), om technologie binnen te halen of om geografisch uit te breiden. "In de Verenigde Staten hebben we destijds Rolm overgenomen, maar daar staan we nog niet sterk genoeg. We willen echt een wereldspeler worden."

Het Avaya-bod heeft hem echter doen beseffen dat er meer cash nodig is. "Een beursgang is een mogelijkheid", geeft hij nu toe. Maar de telefoniemarkt bevindt zich in zwaar weer. De pabx-prijzen doken het voorbije jaar met liefst 27 procent. De wereldmarkt ging er met 22 procent op achteruit. De omzet van Siemens Enterprise zakte met 14 procent. In België, waar de markt toch met 20 procent kromp, kon Siemens Enterprise nog behoorlijk standhouden en noteerde het een omzetdaling van 8 procent. Grote referenties zijn het voip-contract bij UCB en bij de Universiteit Gent, telkens voor zowat 5.000 gebruikers.

Siemens Enterprise, de joint venture van Gores en Siemens overweegt een beursgang. "Het is zeker een optie die ons geld zou kunnen opleveren voor overnames," vertelt Mark Stone, de ceo van Siemens Enterprise. Het is precies een jaar geleden dat Gores een 51 procent participatie nam in Siemens Enterprise. Toen werd een potje van 350 miljoen euro opzij gezet voor overnames. Daar is nog niets mee gebeurd. Siemens Enterprise bood wel mee voor de bedrijfsafdeling van Nortel, maar zat behoorlijk onder het bod van Avaya dat 600 miljoen euro bedroeg. Mark Stone, een Gores-getrouwe, wil via overnames snel groeien om het marktaandeel te vergroten (daarin paste Nortel), om technologie binnen te halen of om geografisch uit te breiden. "In de Verenigde Staten hebben we destijds Rolm overgenomen, maar daar staan we nog niet sterk genoeg. We willen echt een wereldspeler worden." Het Avaya-bod heeft hem echter doen beseffen dat er meer cash nodig is. "Een beursgang is een mogelijkheid", geeft hij nu toe. Maar de telefoniemarkt bevindt zich in zwaar weer. De pabx-prijzen doken het voorbije jaar met liefst 27 procent. De wereldmarkt ging er met 22 procent op achteruit. De omzet van Siemens Enterprise zakte met 14 procent. In België, waar de markt toch met 20 procent kromp, kon Siemens Enterprise nog behoorlijk standhouden en noteerde het een omzetdaling van 8 procent. Grote referenties zijn het voip-contract bij UCB en bij de Universiteit Gent, telkens voor zowat 5.000 gebruikers.